Dodeljeno 99 ugovora za podsticaj i unapređenje energetske efikasnosti u Gornjem Milanovcu

nov 9, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara


Građani koji su ostvarili pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Gornji Milanovac za 2022.godinu, potpisali su ugovore, koje im je uručio predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.
Subvencionisane su sledeće mere energetske sanacije: postavljanje termičke izolacije, zamena spoljne stolarije, nabavka i ugradnja kotla na drvnu biomasu, nabavka i ugradnja kotla na gas, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora, nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema, nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće. Navedene mere se sprovode kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji opštine Gornji Milanovac.


    – Želim da naglasim da je ove godine istrošen sav novac koji je opredeljen za mere energetske sanacije i da su svi zainteresovani građani, njih 99, dobili sredstva za koja su konkusrisali. Drago mi je da vidim da su ljudi jako zainteresovani za ovaj vid mera koje Opština sprovodi zajedno sa Ministarstvom i potrudićemo se da naredne godine izdvojimo i više novca u te svrhe. Svesni smo da ćemo, ako zamenimo stolariju i uradimo fasade, uštedeti i do 30 posto energije. Cilj nam je da uštedimo i jedan procenat energije, a što se bolje i racionalnije budemo odnosili prema tome, biće manje zagađenja i problema sa životnom sredinom, a trošiće se i manje novca za zagrevanje – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.
Ova opština već treću godinu zaredom sprovodi ovaj program u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a ove godine u te svrhe izdvojeno je više od 13 miliona dinara.
Kovačević je ovom prilikom podsetio da Opština Gornji Milanovac pored ovih mera, kontinuirano radi na polju energetske efikasnosti, a jedan od primera je izgradnja nove toplane na biomasu i na gas, koja bi sa toplim probama trebalo da počne već od prvog decembra.

Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Polaganjem lovorovih venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na grobu vojvode Stepe Stepanovića u Čačku obeležena 94. godišnjica smrti proslavljenog vojskovođe. Ceremoniji odavanja počasti prethodio je parastos, koji su služili sveštenici crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. ...