Zlatiborska gondola – svetska atrakcija za 10 evra

nov 9, 2022 | Ekonomija, Projekti | 0 Komentara

Foto: Špijunka

Prvog dana kada je počela sa radom zlatiborska gondola, u javnosti su se pojavile kritike na račun iznosa ulaznice za najveću turističku atrakciju Zlatibora. U trenutku kada je puštena u rad, komentari na račun cene ulaznice od 1.000 dinara, išli su u smeru da taj iznos nije pristupačan džepu prosečne srpske porodice. S tim u vezi postojale su, ispostavilo se pogrešne prognoze da Zlatiborska gondola, neće profitirati onako kako je zamišljeno i da je čitav taj projekat milionska utopija.

 Međutim, nakon samo dve godine od puštanja u rad, interesovanje i posećenost turista, govore da je gondola premašila sva očekivanja.

Foto: Privatna arhiva

– Ovo je projekat u koji smo uložili energiju, novac, a zapravo je on zalog za budućnost. Do sada smo ostvarili zapažene rezultate, a o tome najbolje svedoči podatak od 450.000 prevezenih putnika. Zlatibor pre i posle gondole nije isti – izjavila je Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola“, koje broji 45 zaposlenih.

Od ideje do panoramske vožnje protekle su godine trnovitog puta koje su Zlatiborci stoički prešli. Investicija od 13, 5 miliona evra tada je mnogima delovala kao utopistička, a ni državni vrh na ovu ideju nije gledao blagonaklono. O tome svedoči podatak da, i ako su imali sredstva i od Republike nisu tražili ništa, neophodne državne dozvole su čekali godinama. 

Vožnja panoramskom gondolim danas košta 1.200 dinara, a upravljači ove svetske atrakcije kažu da je ovogodišnje poskupljenje bilo neophodno.

– To smo morali korigujemo, jer su cene goriva i struje drastično porasle. I ako cene svakodnevno idu na gore, mi u narednom periodu nećemo tražiti saglasnost za bilo kakvu korekciju – kaže Božanić, dodajući da turisti nisu negodovali zbog poskupljenja nesvakidašnjeg užitka.

Prema njenim rečima, kredit koji je Opština Čajetina uzela za izgradnju gondole vraćen je još prošle godine, a to su postigli zahvaljujući većim prilivom u lokalni budžet, čemu je između ostalog doprinela i veća posećenost Zlatibora, kao i interesovanje investitora u oblasti turizma.

– U planu su novi sadržaji koji prate trasu gondole a potencijala i prirodnih lepota za te planove, imamo na pretek. Svako godišnje doba biće novi doživljaj koji će posetiocu gledati iz kabina – kaže direktorca JP koje je samoodrživo i od starta posluje bez gubitaka.  

Foto: Špijunka – panorama Zlatibora iz kabine gondole

U Srbiji i regionu ne postoji turistička atrakcija koja bi se mogla porediti sa zlatiborskom gondolom, jer je u ovom trenutku najveća na svetu. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezuje centar Zlatibora sa vrhom planine Tornik i ski centrom. Trasa prelazi preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica. 

– Treći put se vozimo zlatiborskom gondolom, i priznajem da 4.800 dinara za celu porodicu čini se da je mnogo novca. Ali, moram istaći da smo za slične atrakcije u Francuskoj na Monblanu i u Bugarskoj na Rili plaćali dvostruko, pa čak i trostruko više, a njihove gondole se po dužini ne mogu porediti. Na Alpima je cena za jednu osobu, koliko nas košta vožnja na Zlatiboru za celu porodicu – kaže Ana Petrevska, Beograđanka koja kaže da više od dve decenije s porodicom dolazi na Zlatibor.

Izvor: Špijunka.rs

NA KOVID ODELjENjIMA PREMINULO TROJE

NA KOVID ODELjENjIMA PREMINULO TROJE

ČAČAK – JOŠ troje pacijenata preminulo je na kovid odeljenjima čačanske Opšte bolnice. Reč je o Čačaninu K.M. (71), pacijentkinji V.R. (68) iz Arilja i Ć.P. (52) iz Lučana.Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 136 p...
Kamiondžije strahuju od pljački, noć provode zaključani u kabinama

Kamiondžije strahuju od pljački, noć provode zaključani u kabinama

Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva Srpski vozači kamiona koji su već šesti dan zarobljeni u Ukrajini na graničnom prelazu Đakovo tvrde da na terminalima gde oni čekaju nema žena i dece koji beže iz ove zemlje. Vozači demantuju ukrajinskog zvaničnika u Beogradu koji tvrdi da s...

Među slepima i slabovidima u Moravičkom okrugu nema nezaposlenih

ČAČAK – Komentarišući aktuelnu situaciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, na društvenim mrežama danas se pojavila objava Saveza slepih Čačak u kojoj oni kažu da u njihovim redovima nema nezaposlenih“ Pošto je aktuelna tema zapošljavanje slepih i slabovidih lica, naša or...