Foto: Špijunka

Neprilagođena brzina, preticanje na punoj liniji, vožnja pod dejstvom alkohola i opojnih droga, samo su neki od uzroka saobraćajnih nesreća u kojima mladi gube život. Zvanična statistika čačanske policije kaže da je najčešći uzrok udesa sa smrtnim ishodom neprilagođena brzina, a novinarska iskustva sa terena, pored ovog, svedoče i o upravljanju vozilom pod dejstvom narkotika i alkohola, bez vozačke dozvole, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje…
Praksa govori da se mladi po povratku iz noćnog provoda, veseli i pod dejstvom alkohola grupno vraćaju svojim kućama, jednim automobilom. Često ih je u vozilu više nego što je to zakonom predviđeno. Nažalost, ovakve situacije verlo često se završavaju pogubno.

“Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda na području grada Čačka u kojima su učestvovali mlađi od 30 godina su neprilagođena brzina u 40 odsto slučajeva, potom vožnja pod dejstvom alkohola u 12 odsto, a zatim i neustupanje prvenstva prolaza u 10 odsto slučajeva. Takođe, u dve saobraćajne nezgode vozači mlađi od 30 godina bili su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, rekli su u Policijskoj upravi u Čačku, s napomenom da su ovo podaci za proteklu 2021. godinu.
“U redovnim i pojačanim kontrolama, prethodne godine, otkriveno je 1.975 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola i 87 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, ističu iz PU Čačak.
Ako je suditi po saopštenjima koje stižu na adrese čačanskih medija, ove godine su sve učestalija ona koja govore o vozačima koji su iz saobraćaja isključeni zbog vožnje pod dejstvom narkotika. Osim mladih, među njima su i drogirani vozači u četvrtoj, petoj, pa čak i šestoj deceniji života.

Izvor: Špijunka.rs

baner cacak