Tribina „Položaj žena u nauci“ održana u čačanskoj Biblioteci

nov 30, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Foto: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“


Tribina „Položaj žena u nauci” održana je u ponedeljak, 28. novembra u Gradskoj biblioteci Čačak. Učesnici i organizatori trbine su: dr Ivana Jakšić sa Fakulteta političkih nauka, dr Ivana Krsmanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, i dr Milica Stojković koja radi na istom fakultetu, a koja je u ime Udruženja „Psihozona” iz Gornjeg Milanovca vodila program.
Iako je potreba za rodnom ravnopravnošću danas jača nego ikada, neophodno je pojačati svest o njoj, složile su se sve učesnice tribine.

tribina
Tribina Položaj žena u nauci


Ivana Krsmanović je podsetila na slavne žene u nauci koje su kroz istoriju ostajale u senci kolega. S obzirom na to da statistički podaci na globalnom nivou ne pokazuju značajne razlike u sposobnostima za učenje između žena i muškaraca, samo je važno prilagoditi način testiranja ženama i širiti informacije o međunarodnim stipendijama, koje bi ih podstakle da se bave naukom.
Budući da je Ivana Jakšić doktorirala na temi samopouzdanja devojčica i razloga zbog kojih odustaju od bavljenja prirodnim naukama, ona je posebnu pažnju posvetila dosadašnjem ignorisanju ženske perspektive. „Bavljenje naukom u Srbiji donosi simboličan status i tu zaista ima mnogo žena, međutim, i dalje se ne radi o pravom težištu moći i ekonomskog procvata. Primetno manje žena rukovodi projektima”, kazala je Jakšić.
Pre započinjanja diskusije, u koju se sa velikim interesovanjem i razmenjujući lične primere uključila brojna publika, zaključeno je da je neophodno promeniti odnos institucija, ali i samih žena prema ovoj problematici. Da bi trebalo uspostaviti ravnotežu između profesije i privatnog, osvestiti mehanizme koji nas blokiraju, a pre svega povećati međusobnu solidarnost osnaživanjem žena kroz obrazovni proces, jednoglasno su zaključile učesnice tribine.

Od uvođenja kovid propusnica raste broj vakcinisanih u Čačku

Od uvođenja kovid propusnica raste broj vakcinisanih u Čačku

Foto: spijunka ČAČAK – Za razliku od vremena pre uvođenja kovid propusnica, broj vakcinisanih u Čačku je u novembru značajno uvećan.  Prema podacima Radnog tima za praćenje virusa korona, prvom dozom nekog od četiri dostupna cepiva u septembru je imunizovano 1.552 Čačana, a mes...
Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

U okviru redovnih akcija ozelenjavanja gradskih i parkovskih površina, danas je u Gradskom parku zasađeno 50 stabala, a akciji je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima. Radnici JKP “Gradsko zelenilo” zasadili su borove, smrču i sadnice kuglastog javora, što je...