Čačanski prosvetari planiraju istupanje iz SOČ-a, protest protekao u prećutnom nezadovoljstvu

dec 1, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Skup prosvetnih radnika u Čačku pod sloganom „Stop nasilju“ počeo je nabrajanjem inicijala imena njihovih kolega širom Srbije koji su u proteklom periodu prijavili nasilje od strane svojih  učenika. Prosvetari traže izmenu Krivičnog zakonika i status službenog lica za nastavnike. Međutim, na ovom skupu nije pomenut nijedan slučaj nasilja učenika prema nastavnicima kojih je bilo i koji ne prestaju, tvrde prosvetari, kao ni previranja u Sindikatu obrazovanja Čačak, kome čačanski nastavnici, kako kažu više ne veruju.

– Pritisak trpimo svaki dan. To je naročito izraženo u vreme zaključenja ocena, prete učenici, a zajedno sa njima i njihovi roditelji. Tada poslednju reč daje direktor koji naredi da se takvom đaku popravi slaba ocena. U takvoj situaciji je lakše popraviti ocenu nego strahovati da li ćemo živi stići kući – rekla je Ana, nastavnica srednje škole.

Prema izjavama prosvetara današnji skup u Čačku je trebalo da počne zviždanjem aktuelnom predsedniku SOČ-a, koji kako nastavnici tvrde, nije stao u zaštitu svojih članova, već je zaštitio direktore škola čije postupanje trenutno razmatra Republička prosvetna inspekcija zbog kršenja zakona prilikom preraspodele tehnoloških viškova. 

– Dve srednje škole trenutno pregovaraju o istupanju iz Sindikata obrazovanja Čačak, sindikat nas je prodao. Za nas ovo nasilje nad prosvetarima nije ništa novo, ako znamo da smo nedavno imali slučaj da je đak stolicom potegao na profesora, i da se o tome u Čačku ćuti, jer to niko nije snimio. Više se veruje učeniku nego nastavniku. Poniženja, uvrede, maltretiranja i druge neprijatnosti su nažalost su postali svakodnevnica – rekao je profesor Mašinsko-saobraćajne škole.   

Skup na Gradskom trgu u Čačku protekao je bez očekivane podrške roditelja i učenika.

Izvor: Špijunka.rs

Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

U okviru redovnih akcija ozelenjavanja gradskih i parkovskih površina, danas je u Gradskom parku zasađeno 50 stabala, a akciji je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima. Radnici JKP “Gradsko zelenilo” zasadili su borove, smrču i sadnice kuglastog javora, što je...
U petak novi termin za suzbijanje komaraca u Čačku

U petak novi termin za suzbijanje komaraca u Čačku

Foto: Špijunka Nakon odlaganja prvog ovogodišnjeg suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji grada Čačka zaprašivanjem iz vozila sa zemlje, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, novi termin je petak, 1. jul, u vremenu od 19 do 22 sata. Trenutna vremenska prognoza za taj dan je povoljna. Kor...