Otvorena kotlarnica na biomasu u Gornjem Milanovcu, grejanje na mazut odlazi u prošlost

dec 1, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

U Gornjem Milanovcu je otvorena kotlarnica na biomasu i gas čime je rešen višedecenijski problem zagađenja vazduha. Nadležni obećajavu da će stanovnici ovog grada koji su na daljinskom sistemu ubuduće imati bezbedno snabdevanje toplotnom energijom. Kotlarnicu su otvorili ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Prisutnima se obratila i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, koja je rekla da Milanovčani od sada mogu da budu spokojni što se tiče aerozagađenja koje su uzrokovale kotlarnice na mazut.

– Kotlarnice na mazut biće prošlost, dakle nema više praškastih materija u vazduhu, nema prekomernog aerozagađenja, koriste se obnovljivi izvori energije, a pre svega doći će do uštede. Kada govorimo o ovoj toplani, ja moram da napomenem da će ona toplotnom energijom pokriti više od 70 hiljada kvadratnih metara. Preko nje će se grejati i Opšta bolnica, 27 poslovnih prostora i oko 1.200 stanova, a benefiti ove kotlarnice će se osetiti već u ovoj gejnoj sezoni – naglasila je ministarka Irena Vujović.

Paralelno sa izgradnjom kotlarnice na biomasu izvođenu su i radovi na izgradnji toplovoda u dužini od 1.750 metara, a kako je najavljeno, tople probe sa nove toplane su već otpočele da bi se kotlarnice na mazut ugasile već prvaog januara.

– Želim da se zahvalim ministarki Vujović ne samo na ovom projektu, već na učešću u svim projektima važnim za Gornji Milanovac, životnu sredinu i sve naše građane. Mi smo neposredno pred dolazak ovamo obišli i radove na izgradnji jedne od devet lokacija na kojima se gradi kanalizaciona mreža, a koje finansira Ministarstvo. Moram i da se pohvalim da smo mi prva opština koja je dobila sredstva za izgradnju kanalizacije, koje gradimo i na seoskom području. Pored Rudnika, Vraćevšnice, Pranjana u prvoj fazi, u drugoj fazi kanalizaciju će dobiti i Takovo, Brđani i druga mesta. Gornji Milanovac je u poslednjih nekoliko godina jedno veliko gradilište, mada bez pomoći države mi ne bismo mogli da ostvarimo ni deo onoga što smo uradili. Najznačajniji je, svakako, projekat izgradnje pristupne saobraćajnice, a pored toga gradimo i renoviramo Bolnicu, škole i sve ono što je potrebno za jedan normalan život u 21. veku – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine.

Rukovodstvo ove opštine je pre nepunih osam meseci potpisalo ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa firmom „Energy construction“ iz Beograda koja se bavi izgradnjom postrojenja na biomasu širom Srbije.

-Ovo je prvi projekat koji radimo a da je u pitanju javno-privatno partnerstvo. Prvi put da će jedan grad i jedna firma koja se bavi obnovljivim izvorima energije sarađivati kroz dugogodišnji ugovor gde je privatni partner taj koji gradu isporučuje toplotnu energiju. Ideja vodilja u ovom projektu nam je bila da Gornji Milanovac dobije čistiji vazduh i toplotnu energiju po povoljnijoj ceni. Po prvim projekcijama koje smo radili, grad je trebalo da ima od 15 do 20 posto jeftiniju energiju nego iz fosilnih goriva iz postojećih postrojenja. Sticajem okolnosti, došlo je do energetske krize, fosilna goriva su znatno poskupela, tako da će uštede koje smo mi planirali biti još veće – izjavio je Miroslav Aleksić, direktor firme „Energy constructions“.

U prva tri dana Nove godine u Gornjem Milanovcu rođene tri bebe

U prva tri dana Nove godine u Gornjem Milanovcu rođene tri bebe

Foto: J. V. Prva beba rođena u gornjomilanovačkom porodilištu u 2022. godini je Vasilije Đorović. Mama Valentina porodila se prvog januara oko 18 časova i na svet donela dečaka teškog četiri kilograma i 100 grama. Nju je posetio Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac i uruč...