Foto: Ilustracija – Špijunka

Pripadnici Saobraćajne policije u Čačku gotovo svakodnevno sankcionišu vozače koji vozilom upravljaju pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci. Godišnje se otkrije zabrinjavajući broj “kamikaza” za volanom, međutim, mnogo je veći broj onijh koji prođu nekažnjeno, jer koliko god da policija revnosno radi svoj posao, pijanih je daleko više od operativnih mogućnosti saobraćajaca.

  • U redovnim i pojačanim kontrolama, prethodne godine, otkriveno je 1.975 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola i 87 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Naši statistički podaci pokazuju da se ove godine najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo u julu, a potom u martu, petkom i nedeljom, najčešće od 14 do 18 časova – izjavila je Bojana Kovačević PR Policijske uprave u Čačku.

Prema arhivi novinskih tekstova iz crne hronike, udesi sa povređenim licima i smrtnim posledicama najčešće se događaju vikendom, zatim tokom muzičkih i zabavnih manifestacija koje mladi posećuju, kao i u vreme slava, kada se po običaju uživa u hrani i piću. Međutim, poslednjih godina ovi neslavni trendovi se menjaju, pa nesreće ne biraju vreme. Statistika čačanske policije je približna novinarskoj.

  • Što se tiče nezgoda u kojima učestvuju mladi do 30 godina, najviše ih je evidentirano u julu, a zatim u septembru, petkom i utorkom, od 12 do 17 sati – rekla je portparolka PU.

Saobraćajna policija u Čačku pokriva oko 500 kilometara saobraćajnica, i opremljena je savremenim uređajima radarima, presretačima i uređajima za otkrivanje prisustva alkohola i narkotika kod vozača. Međutim, saobraćajci kažu da koliko god oni revnosno rade svoj posao, veliki broj nesavesnih vozača ne prođe kontrolu.

– Prosto, koliko god da smo prisutni na ulicama, uvek ima onih koji izbegnu kontrolu, jednostavno nismo u mogućnosti da zaustavimo svako vozilo i iskontrolišemo svakog vozača. To je praksa jedino tokom Sabora trubača u Guči, kada se po pravilu kontrolišu svi, ali tada namu ispomoć dolaze kolege iz drugih gradova. Zato tvrdim da tokom svakodnevnih kontrola najmanje 50 odsto pijanih i drogiranih prođe nesankcionisano. Dugo godina radim i ne sećam se da je ikad bilo više pijanih dama za volanom, naročito mladih – rekao nam je jedan čačanski saobraćajac koji je insistirao na anonimnosti.

U prilog njegovoj tvrdi svedoči i podatak da je vozač odgovoran za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 28. novembra ove godine u Mojsinju bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. U ovom udesu mlađi muškarac je stradao na licu mesta, drugi je teško povređen, s prelomima rebara i vratnog pršljena, dok je treći prošao sa lakšim povredama.

Ove godine tokom 61. Sabora trubača u Guči pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, u pojačanoj kontroli saobraćaja otkrili su i sankcionisali ukupno 866 prekršaja. Najviše je otkriveno prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa 210, zatim 137 prekršaja prekoračenja brzine i 116 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona u toku vožnje.

Saobraćajna policija isključila je iz saobraćaja 164 vozača, od kojih 153 koji su vozili pod dejstvom alkohola i 11 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

U Jezdini iz saobraćaja su isključena četvorica vozača, koji su preko pune linije preticali kolonu vozila, dok je u Guči zaustavljen šezdesetjednogodišnji vozač „bmv“ koji je vozio sa 2,09 promila alkohola u organizmu, a u Čačku četrdesetšestogodišnji muškarac koji upravljao „pežom“ sa 2,21 promil.

Izvor: Špijunka

baner cacak