Šljivovica iz Srbije upisana na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

dec 3, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Špijunka

Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na svom 17. zasedanju, koje se održava u Rabatu (Maroko), doneo je odluku o upisu elementa „Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice“ na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Ovom odlukom na Uneskovu listu upisan je deo „živog nasleđa“ Srbije koji objedinjuje niz znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvima, njenu primenu u svakodnevnoj i običajnoj praksi, a obuhvata i uzgoj specifičnih sorti šljive, kulturu ishrane, kao i tradicionalne zanate povezane s izradom upotrebnih predmeta koji čine sastavni deo ove prakse.

Kompletan nominacijski dosije za upis ovog elementa je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije. “Predlagači elementa su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak, a u izradi nominacije učestvovali su nosioci nasleđa, pojedinci i porodice, lokalne zajednice, institucije kulture i obrazovne institucije, nevladine organizacije, udruženja i drugi učesnici koji svojim delovanjem doprinose očuvanju i prenošenju znanja i veština potrebnih za pripremu i upotrebu šljivovice danas”, izjavila je kustos etnolog Snežana Ašanin.

Na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva Srbija je do sada upisala porodičnu slavu, tradicionalnu narodnu igru kolo, pevanje uz gusle i zlakusko lončarstvo.

Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

ČAČAK – PTICE selice, koje su iz zimovnika u Africi još prošlog meseca počele da se vraćaju u naše krajeve, preživele su sneg i mrazeve. Za laste i rode tmperature ispod nule mogu biti pogubne zbog čega iz Udruženja „Sove na oprezu“ apeluju na građane da pomognu pticama....