Foto: Špijunka

Na području Čačka saobraćajni udesi se dešavaju svakodnevno, najbrojniji su oni koji prođu sa materijalnom štetom. Neretko saobraćajne su sa teško povređenim i smrtno stradalim licima, među kojima su i mladi. Ukupna dužina putne mreže na području Čačka, koju kontroliše saobraćajna policija iznosi 498 kilometara, na tu brojku treba dodati i seoske, regionalne i magistralne puteve.

Pojedine situacije sa kojima se saobraćajci susreću na terenu često su i za one sa dugogodišnjim stažom neviđene, a pojedine imaju i filmski karakter.

  • Iz dana u dan vozači su sve bahatiji, naravno ima i onih uzornih, ali poslednjih godina imam utisak da raste broj vozača za koje mi nije nije jasno kako su dobili lekarsko uverenje. Na terenu imamo situacije da ne staju na „stop“ palicu pa za njima organizujemo poteru. Takve situacije su veoma opasne po druge učesnike u saobraćaju, jer dok beže, često udaraju u parkirana vozila, a bilo je i udesa. Ili druga grupa koja zaustavi vozilo, ali prilikom razgovora s kolegom odbija saradnju, alkotestiranje i proveru na prisustvo narkotika, ponašaju se drsko, svađaju i vređaju službeno lice. Zabrinjavajuća je činjenica da je među njima sve veći broj mladih devojaka – ispričao nam je čačanski saobraćajac koji iza sebe ima duži radni staž u Saobraćajnoj policiji.
  • Recimo imali smo slučaj u gradu da je izazivač udesa u noćnim satima bila devojka, koja nije stala na znak „stop“ izlazeći iz sporedne ulice. Ona se zakucala u auto koji se kretao putem s prvenstvom prolaza u kojem su bila tri lica, koja su srećom prošla s lakšim povredama. Ona je prošla nepovređena. Međutim, umesto da sarađuje, eventualno pozove Hitnu pomoć, ona je pozvala ekipu alkoholisanih i drogiranih mladića iz kraja, koji su na lice mesta došli da se obračunaju. Ustanovljeno je da je mlada žena vozač, bila pod dejstvom narkotika – kaže saobraćajac dodajući da je sličnih situacija na terenu sve više. Bilo je i situacija da mladi vozač izazove udes, izađe iz auta i pobegne sa mesta nesreće. Još uvek se nije dogodilo da se takav ne pronađe, a saobraćajci kažu da takvi ili su teško alkoholisani, odnosno pod dejstvom narkotika, nemaju vozačku dozvolu, ili su ukrali vozilo kojim su izazvali udes.

U zvaničnom dopisu iz Policijske uprave u Čačku kažu da saobraćajci daju svoj maksimum u cilju otkrivanja prekršaja, a poseban akcenat je na mladim, novopečenim vozačima.

– U cilju povećanja bezbednosti, saobraćajna policija danonoćno kontroliše naše puteve s akcentom na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, pogotovo onih u kojima ima poginulih i povređenih. Posebna pažnja usmerava se na otkrivanje vozača koji voze neprilagođenom brzinom, pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci jer oni su rizični za sve učesnike u saobraćaju i zato ulažemo maksimalne napore da se adekvatno sankcionišu.

Još jednom apelujemo na vozače da budu odgovorni i veoma pažljivi u saobraćaju jer samo trenutak nepažnje može dovesti do saobraćajne nezgode – izjavila je Bojana Kovačević PR Policijske uprave u Čačku.

Ona mlade vozače podseća na obavezu poštovanja ograničenja brzine, korišćemke sigurnosnog pojasa. Upozorava ih da ne voze ukoliko su pili alkohol i ne telefoniraju dok voze, kao i da poštuju saobraćajne propise, jer na taj način čuvaju sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

Izvor: Špijunka.rs

baner cacak