Zlatiborci proširuju saradnju sa opštinom Laktaši iz Republike Srpske

dec 10, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Foto: Zlatibor pres

Političko-privredna delegacija Laktaša iz Republike Srpske bila je ove nedelje u poseti opštini Čajetina u cilju ojačanja dugogodišnje uspešne saradnje dve opštine.

Gradonačelnik grada Laktaši Miroslav Bojić, koji je na Zlatibor došao sa predsednikom Skupštine grada Laktaši, gradskim odbornicima, opštinskim načelnicima i direktorima opštinskih javnih preduzeća, je naglasio da su u Čajetinu došli da vide šta bi od Zlatiboraca, kao jedne veoma uspešne opštine u Srbiji, mogli da prepišu, prvenstveno kada su u pitanju poljoprivreda i turizam.

– Pričali smo i o projektima zaštite životne sredine koje je Zlatibor već realizovao, a gde smo mi negde u fazi projektovanja. Jedan od najznačajnijih projekata koji smo zapazili je svakako projekat regulisanja otpadnih voda sa prečistačima. Uz sve turističke potencijale i jednu ozbiljnu gradnju koja se odvija na Zlatiboru i u Čajetini – rekao je gradonačelnik Bojić.

– Drugi projekat koji nam je zapao za oko je svakako Agro biznis centar koji se, kako su nas domaćini upoznali, realizuje zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima koji su ujedno i akcionari u tom projektu, na šta i mi možemo da stavimo akcenat, ne samo u Laktašima, već i u celoj Republici Srpskoj – zaključio je Bojić.

– Na Zlatiboru imamo veliki broj turista i investitora, prvenstveno iz Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, i to je jedan od razloga zbog koga bi trebalo da sarađujemo i da taj proces još više proširujemo. Koristimo ovu priliku da još više učvrstimo veze sa Srbima koji žive van granica Srbije, na ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom planu, i da razmenjujemo naša iskustva – rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović nakon prvih razgovora predstavnika opštine Čajetina sa članovina delegacije iz Laktaša.

Gosti iz laktaša su se naročito interesovali za Postrojenje za preradu otpadnih voda koje Zlatibor ima, a koje predstavnici grada u Republici Srpskoj planiraju tek da grade.

– Naravno da i mi od njih možemo mnogo toga da naučimo, a tu bih pomenuo način funkcionisanja njihove lokalne samouprave i kako se oni bore za decentralizaciju, na jednom višem nivou nego što je to danas u Srbiji, gde je sve vezano za Beograd. Da naučimo kako da se izborimo za drugačije načine finansiranja lokalnih samouprava, drugačije načine povraćaja PDV-a, za uvođenje platnih razreda za javne funkcionere, da za istu težinu i isti nivo poslova budu isto plaćeni javni radnici u Beogradu i, na primer, u Čajetini – kazao je Stamatović.

Poseta delegacije iz Laktaša Čajetini i Zlatiboru će trajati do nedelje, tokom koje će rukovodstva ove dve bratske opštine moći da razmene iskustva dobre prakse, a gosti iz Laktaša će moći da na licu mesta vide sve ono što je opštinu Čajetina svrstalo u lidere razvoja turizma u Srbiji i u regionu.

Vandali petardom zapalili podzemni kontejner u centru Čačka

Vandali petardom zapalili podzemni kontejner u centru Čačka

U centru Čačka, u Skadarskoj ulici, ponovo je zapaljen podzemni kontejner. Iz JKP „Komunalac“ medijima su dostavili i snimak nadzornih kamera, na kome se vidi grupa mladića, jedan od njih ubacuje petardu u podzemni kontejner, koji je izgoreo neposredno potom. „U poslednjih mesec...
Serenade se vraćaju u Čačak, dvojac svira pod prozorima zaljubljenih

Serenade se vraćaju u Čačak, dvojac svira pod prozorima zaljubljenih

ČAČAK – ČAČANI su sve češće svedoci romantičnih večeri u svom gradu. Davno zaboravljene serenade pod prozorima ponovo su oživele od kada su dvojica srednjoškolaca – šesnaestogodišnjaci Andrej Zoćević i Đorđe Selaković rešili da svoj muzički talenat stave na raspolaganje svima...