Milijardu i 670 miliona dinara budžet opštine Čajetina za 2023. godinu

dec 16, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Budžet za narednu godinu je planiran u iznosu od tri milijarde 670 miliona dinara i razvojnog je karaktera jer je 65 odsto predviđeno za investicija a samo sedam odsto za lične dohotke. Pored ovih sredstava, veliki broj investicija finansiramo sredstvima investitora, tako da očekujem da će sa tim sredstvima budžet iznositi oko pet milijardi dinara, koliki je otprilike bio i ove godine – rekao je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić nakon sednice Skupštine.

Usvojenim budžetom je planirano 500 miliona dinara za izgradnju novih puteva i ulica, kao i dodatnih 100 miliona za njihovu rekonstrukciju i održavanje. Planirana su sredstva za nastavak izgradnje vodovoda Sušičko vrelo, za rekonstrukciju magistralnog cevovoda od Ribnice ka Zlatiboru, kao i izgradnju sekundarnih mreža vodovoda na Zlatiboru, u Čajetini i u seoskim mesnim zajednicama.

Planirano je i 90 miliona dinara za ulaganje u mlekaru i agro biznis centar u Krivoj Reci, 35 miliona za izgradnju reciklažnog dvorišta na Zlatiboru u okviru lokalnog komunalnog javnog preduzeća, kao i za ostale infrastrukturne projekte, od izgradnje sportskih terena, do dečijih parkova, pešačkih staza i izgradnju i održavanje javne rasvete.

Siguran sam da ćemo, nastavio je Đurić, i u narednoj godini uspeti da realizujemo dosta značajnih i kapitalnih projekata, baš kao i ove godine, u kojoj smo uradili blizu 100 kilometara puteva i ulica na teritoriji opštine Čajetina. Pored izgradnje nove putne infrastrukture, imamo i ugovorene poslove čija realizacija nije ostvarena u toku ove i čiji završetak očekujemo u narednoj godini.

Na današnjoj skupštinskoj sednici je imenovan direktor Komunalnog javnog preduzeća Zlatibor, doneto je nekoliko odluka o dokupima zemljišta neposrednom pogodbom radi ispravka granica katastarskih parcela i usvojen je Plan detaljne regulacije za Ski centar Tornik.

Usvojen je statut preduzeća „Zoo higijena“, a na prethodnim sednicama smo imenovali vršioca dužnost direktora, kao i Nadzorni odbor, koji je usvojio ovaj statut a odbornici su ga danas potvrdili na skupštini, čime su doneti svi pravni akti ovog preduzeća i 1. januara 2023. godine ono kreću sa radom. U budžetu smo planirali sredstva za početak njihovog rada, a radimo na izradi projektne dokumentacije za izgradnju prihvatilišta za pse, tako da očekujem da to u punom kapacitetu profunkcioniše već do kraja godine“ dodao je Đurić.

Za 26. decembar smo predvideli još jednu sednicu Skupštine opštine Čajetina na kojoj će odbornici usvojiti planove i programe rada opštinskih javnih preduzeća i ustanova, kako bi oni nesmetano mogli da rade već od prvog dana naredne godine, zaključio je Đurić.

Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

ČAČAK – U ponedeljak, 7. novembra, u okviru radova na nastavku izgradnje Bulevara vojvode Putnika, izvodiće se radovi na raskrsnici ulica Železničke i Lomine sa izmenjenim režimom saobraćaja. Izmena režima obuhvata obustavu saobraćaja u Lominoj ulici u zoni raskrsnice sa Železničkom uli...
Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Izgled buduće Zdravstvene stanice Ljubić Naredne godine u Ljubiću će početi izgradnja nove „Zdravstvene stanice Ljubić“.  Na projektu se radilo skoro tri godine, a sada su stečeni svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona di...
Korona ne jenjava, najveći procenat novozaraženih u Lučanima i Ivanjici

Korona ne jenjava, najveći procenat novozaraženih u Lučanima i Ivanjici

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminuo je 89-godišnji Čačanin koji je imao pozitivan PCR nalaz.U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminula su 22 pacijenta – 16 iz Čačka, tri iz Lučana i tri iz Ivanjice.U kovid pavil...