Milijardu i 670 miliona dinara budžet opštine Čajetina za 2023. godinu

dec 16, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Budžet za narednu godinu je planiran u iznosu od tri milijarde 670 miliona dinara i razvojnog je karaktera jer je 65 odsto predviđeno za investicija a samo sedam odsto za lične dohotke. Pored ovih sredstava, veliki broj investicija finansiramo sredstvima investitora, tako da očekujem da će sa tim sredstvima budžet iznositi oko pet milijardi dinara, koliki je otprilike bio i ove godine – rekao je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić nakon sednice Skupštine.

Usvojenim budžetom je planirano 500 miliona dinara za izgradnju novih puteva i ulica, kao i dodatnih 100 miliona za njihovu rekonstrukciju i održavanje. Planirana su sredstva za nastavak izgradnje vodovoda Sušičko vrelo, za rekonstrukciju magistralnog cevovoda od Ribnice ka Zlatiboru, kao i izgradnju sekundarnih mreža vodovoda na Zlatiboru, u Čajetini i u seoskim mesnim zajednicama.

Planirano je i 90 miliona dinara za ulaganje u mlekaru i agro biznis centar u Krivoj Reci, 35 miliona za izgradnju reciklažnog dvorišta na Zlatiboru u okviru lokalnog komunalnog javnog preduzeća, kao i za ostale infrastrukturne projekte, od izgradnje sportskih terena, do dečijih parkova, pešačkih staza i izgradnju i održavanje javne rasvete.

Siguran sam da ćemo, nastavio je Đurić, i u narednoj godini uspeti da realizujemo dosta značajnih i kapitalnih projekata, baš kao i ove godine, u kojoj smo uradili blizu 100 kilometara puteva i ulica na teritoriji opštine Čajetina. Pored izgradnje nove putne infrastrukture, imamo i ugovorene poslove čija realizacija nije ostvarena u toku ove i čiji završetak očekujemo u narednoj godini.

Na današnjoj skupštinskoj sednici je imenovan direktor Komunalnog javnog preduzeća Zlatibor, doneto je nekoliko odluka o dokupima zemljišta neposrednom pogodbom radi ispravka granica katastarskih parcela i usvojen je Plan detaljne regulacije za Ski centar Tornik.

Usvojen je statut preduzeća „Zoo higijena“, a na prethodnim sednicama smo imenovali vršioca dužnost direktora, kao i Nadzorni odbor, koji je usvojio ovaj statut a odbornici su ga danas potvrdili na skupštini, čime su doneti svi pravni akti ovog preduzeća i 1. januara 2023. godine ono kreću sa radom. U budžetu smo planirali sredstva za početak njihovog rada, a radimo na izradi projektne dokumentacije za izgradnju prihvatilišta za pse, tako da očekujem da to u punom kapacitetu profunkcioniše već do kraja godine“ dodao je Đurić.

Za 26. decembar smo predvideli još jednu sednicu Skupštine opštine Čajetina na kojoj će odbornici usvojiti planove i programe rada opštinskih javnih preduzeća i ustanova, kako bi oni nesmetano mogli da rade već od prvog dana naredne godine, zaključio je Đurić.

Javna rasprava o studiji zaštite Ovčarsko-kablarske klisure

Javna rasprava o studiji zaštite Ovčarsko-kablarske klisure

U sali  Skupštine grada Čačka sutra, 7. aprila biće održana javna rasprava o nacrtu o nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite predela izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura“. Rasprava će početi u 12 sati i u njoj će učestvovati predstavnici Ministarstva za zaštitu ...
Gradonačelnik Milun Todorović  primio ,,Sinofarm“ vakcinu

Gradonačelnik Milun Todorović primio ,,Sinofarm“ vakcinu

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović primio je danas prvu dozu kineske vakcine „Sinofarm“ protiv koronavirusa. On je tom prilikom pozvao sugrađane da se u što većem broju odazovu pozivu za imunizaciju. Foto: insta- milun_todorovic – Dobio sam poziv pute...
Po 10.000 dinara za sve čajetinske prvačiće

Po 10.000 dinara za sve čajetinske prvačiće

U okviru Dečije nedelje, u sada već tradicionalnoj proslavi povodom početka nove školske godine, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednik Skupštine opštine Arsen Đurić uručili su učenicima prvog razreda sa teritorije Opštine Čajetina po 10.000 dinara. Biblioteka ̶...