Foto: Arhiva JP „Gradac“

U proteklih nekoliko dana u Srbiji je nastradalo petoro mladih, među njima je i dvadesetšestogodišnji Čačanin M.L. koji je poginuo na pešačkom prelazu.

Nepoštovanje saobraćajnih propisa među kojima prednjače alkoholisani i vozači pod dejstvom narkotika, nasilnička vožnja. Istraživanja ukazuju da udese ređe izazivaju vozači sa deset i više godina vozačkog staža, vinovnici nesreća su većinom mladi s probnom vozačkom i iskustvom za volanom kraćim od dve godine.

Podsećamo, ove godine na povratku kući iz noćnog provoda u Jančićima na licu mesta su nastradala četiri mladića iz Čačka starosti od 18 do 23 godine. Nekoliko desetina metara od mesta nesreće, pre kobne noći ukradeni su saobraćajni znakovi koji vozače upozoravaju na oštećenje puta, budući da se reka Kamenica desetak dana  ranije izlila.

Zvaničnici nikada sa sigurnošću nisu uspeli da utvrde koliko učešće u ovakvim nesrećama ima pojava krađe saobraćajnih znakova, koje evidentno imaju štetne posledice naročito kada nestane znak „stop“.

-Nije moguće odgovoriti na ovo pitanje jer nismo u mogućnosti da tvrdimo da je znak nestao preko noći. Kada se dogodi saobraćajna nezgoda, službeno lice Policijske uprave, zapisnikom konstatuje da li je na raskrsnici ili deonici puta bila postavljena adekvatna vertikalna signalizacija, a to se događa u trenutku sačinjavanja zapisnika. Do informacija da li je znak oštećen ili uklonjen pre udesa, ili neposredno posle, se teže dolazi. U pravnom smislu, jedino pitanje je da li je znak u trenutku nezgode bio postavljen ili ne – kažu u JP “Gradac” koje je odgovorno za zamenu I postavljanje saobraćajne signalizacije na čačanskim saobraćajnicama.

Foto: Arhiva JP Gradac

Iz ovog JP dodaju da je doprinos znaka, nastanku saobraćajne nezgode  diskutabilan obzirom na okolnost da ih vozači često i ne poštuju, odnosno da policiji daju one informacije koje njima u datom času odgovaraju.

–          Drugim rečima ukoliko se radi o nezgodi u kojoj je jedan ili oba učesnika ranije kažnjavan zbog saobraćajnih prekršaja vezanih za nepoštovanje saobraćajne signalizacije, recimo prekoračenje brzine, svakako bi trebalo i to uzeti u obzir prilikom odlučivanja o doprinosu samog znaka na nastanak nezgode – navode iz Gradca.

Izvor: Špijunka.rs

baner cacak