Foto: Arhiva JP Gradac

Ukupan godišnji budžet JP „Gradac“ za zamenu i postavljanje saobraćajnih znakova, bilo da je je reč o zameni oštećenih ili postavljanje novih, iznosi od 4,5 do pet miliona dinara, kažu u ovom preduzeću.. Na ovaj iznos treba dodati i PDV koji je 20 odsto. Me3njaju se kompletni znakovi, stubovi, table, elemenati za pričvršćivanje, a koštaju i betonske stope i rad na postavljanju.

–         Na sedmičnom nivou postavi se pet do sedam znakova, dok je taj broj na mesečnom nivou od 20 do 25. Često je u pitanju vandalizam. Inače, najčešće su nam u stvari oštećeni stubovi-nosači saobraćajnih znakova, nakrivljeni ili polomljeni, od udara vozila. Dešava se da znak bude oštećen i nepađnjom, recimo vraćanjem u rikverc dostavnih-kombi vozila ili zbog nasilničke vožnje. Imamo i slučajeve gde se znakovi izvaljuju namerno, ručno, fizičkom snagom, usled čega budu izvaljeni ili oboreni stubovi sa betonskom stopom u zelenim površinama – kažu iz JP “Gradac”

–         Ove godine u maju je grupa huligana tokom noći prošla ulicom Ljubićkom i oborila, odnosno izvalil sve stubove saobraćajnih znakova, uključujući i bočne ulice i stubove-nosače znakova na parkingu ispred Tehničkog fakulteta – navode u Gradcu samo jedan odbrojnih primera vandalizama.

Dodaju das u znakovi, namerno,  pored lomljenja i obaranja često okrenuti u nepravilan položaj, tačnije okrenuti za 90 ili 180 stepeni, što zbunjuje i dovodi u opasnost sve učesnike u saobraćaju.

-Imamo i slučajeve razbijenih saobraćajnih ogledala koja koštaju oko 30.000 po komadu bez PDV-a. U ovoj godini samo za nabavku i montažu novih znakova u formi tabli utrošili smo 1,7 miliona dinara, odnosno kupljena su 262 nova znaka – kažu u JP.

Cene saobraćajnih znakova od reflektujućih materijala klase dva sa priborom za montažu kreću se od 5.500 do 6.000 dinara, u zavisnosti da li je je u obliku trougla, kruga, kvadrata, ili osmougla. Na ove iznose treba dodati i pripadajuće poreze.

Gradac je za poslednja tri meseca samo za zamenu nedostajućih znakova inkasirao 430.800 dinara.

Izvor: Špijunka.rs 

baner cacak