Sretenjski orden Galeriji “Nadežda Petrović”

feb 15, 2023 | Kultura | 0 Komentara

Foto: UG „Nadežda Petrović“

Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ Čačak dobila je Sretenjski orden trećeg stepena – KOPR 25. Čačanska ustanova kulture ovo priznanje je dobila za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti Srbije uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

– Podsetio bih da su prethodne tri godine bile izuzetno uspešne za Umetničku galeriju i da smo nosioci niza nagrada, nama posebno dragih, jer su dolazile od kolega u struci: za autorske projekte, izložbe, publikacije, doprinos u kulturi.

Ova nagrada pre svega je čast i odgovornost za našu ustanovu i doživljavamo je kao još jednu potvrdu da smo na pravom putu i smatram da smo ovo priznanje dobili ne samo mi koji smo trenutno u instituciji već i svi prethodnici koji su utkali svoj doprinos u rad Galerije i ona u stvari predstavlja nagradu za zalaganje naše ustanove tokom svih ovih decenija i za ono što je ona pružila našem narodu i pre svega građanima Čačka – izjavio je Branko Ćalović, direktor čačanske Galerije.

On je dodao da je uloga uloga ustanove kulture u savremenom društvu pre svega razvoj nacionalne kulture, prezentacija umetničkog stvaralaštva kao i edukativna uloga. Istakao je da je za zaposlene najveća nagrada kada Čačani izlaze iz naše ustanove ponosni na svoju Galeriju.

-Priznanje dolazi u godini obeležavanja važnog jubileja 150g od rođenja Nadežde Petrović, slikarke koja je anticipirala put srpske umetnosti početkom prošlog veka. Ovaj značajan jubilej isprepletao se sa titulom nacionalne prestonice kulture koju je poneo naš grad i mi ćemo se truditi da ga adekvatan način obeležimo nizom programa, kako u našem gradu, tako i van granica naše zemlje jer upravo cilj saradnje sa UNESKOM je da se našoj velikoj umetnici da svetski značaj, da se njeno stvaralaštvo valorizuje u kontekstu evropske umetnosti tog vremena odnosno afirmiše nacionalno kulturno nasleđe kao deo svetske kulturne baštine – zaključio je Ćalović.

JOŠ ČETIRI SMRTNA ISHODA U ČAČKU, NA LEČENJU 139 KOVID PACIJENATA

JOŠ ČETIRI SMRTNA ISHODA U ČAČKU, NA LEČENJU 139 KOVID PACIJENATA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminula su još četiri pacijenata, tri iz Čačka starosne dobi 53, 71 i 83 godine i jednoj iz Ivanjice (68). Dr Mihailo Luković, šef Radnog tima za praćenje širenja korona virusa u Čačku. Foto: Špijunka.rs U...
U KOVID BOLNICI U ČAČKU ČAK ČETIRI SMRTNA ISHODA

U KOVID BOLNICI U ČAČKU ČAK ČETIRI SMRTNA ISHODA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima Opšte bolnice Čačak u protekla 24 sata preminula su čak četiri pacijenta. Bitku sa koronom su izgubili troje Čačana, dve žene starosne dobi 63 i 75 i muškarac od 85 godina, kao i jedna Ivanjičanka (71). U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu...