Projekat izmuljavanja jezera Međuvršje

feb 21, 2023 | Ekonomija | 0 Komentara

Povodom dosadašnjih aktivnosti koje su sprovedene u vezi sa izmuljavanjem jezera Međuvršje oglasili su se Turistička organizacija Čačak i Grad Čačak. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Projekat sanacije jezera Međuvršje, sprovodi se shodno Uredbi Vlade Republike Mađarske, br.1105/2019, odnosno u skladu sa odredbama bilateralnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj pomoći, koju je Republika Mađarska odobrila Republici Srbiji.
U vezi sa predmetnim projektom, Agencija za promociju izvoza Republike Mađarske (HEPA), na osnovu sprovedene procedure javne nabavke, imenovala je privredno društvo „Naturaqua, Environmental Protection, Planning and Services Ltd“, Budapest, kao nosioca aktivnosti na realizaciji predmetnih projekata (u daljem tekstu: “ Naturaqua ”).

U toku pripreme za realizaciju projekta, podnet je Zahtev o uslovima za zaštitu prirode Ministarstvu za zaštitu životne sredine za planirane aktivnosti izabranih dobavljača, koje su u vezi sa uslugama ekologije, geologije i uzorkovanja vode i sedimenta. Na osnovu podnetog Zahteva, Ministartvo zaštite životne sredine izdalo je Rešenje o uslovima zaštite prirode, o kome su formalno obavešteni JP „Srbijašume“, Zavod za zaštitu prirode Srbije i TO Čačak.
Izvršeno je batimetrijsko snimanje korita jezera, radi procene i rasporeda sedimenta u jezeru. Snimalo se u dva različita vremenska intervala, zbog ograničenog pristupa pojedinim delovima jezera u predzimskom periodu (usled bujne vegetacije). Na osnovu snimanja sačinjena je mapa preseka korita jezera i rasporeda količine sedimenta.
Uz angažovanje akreditovane laboratorije na poslovima izrade fizičko-hemijskih, hemijskih i bioloških analiza vode i sedimenta jezera, izvršena je klasifikacija vode i sedimenta, u skladu sa važećom zakonskom regulativom u Republici Srbiji. Sačinjen je izveštaj o izvršenoj laboratorijskoj analizi vode i sedimenta jezera Međuvršje.
Izrada dela projekta koji se odnosi na energetiku (HE Međuvršje) i hidrologiju (zaštita od poplava) je u završnoj fazi. Zbog toga su zatraženi dodatni podaci od Hidrometeorološkog zavoda Srbije, u vezi sa meteorološkim parametrima jezera Međuvršje, kao i okolnim meteorološkim stanicama (Valjevo, Požega, Zlatibor).
Napravljen je opis lokacije, odnosno činilaca životne sredine, koji mogu biti izloženi uticaju, zapravo opis mogućih značajnih štetnih uticaja projekta sanacije jezera na životnu sredinu.
U dosadašnjoj realizaciji projekta sanacije jezera Međuvršje određene su sve planirane aktivnosti koje, uslovno, čine „kičmu“ projekta. Na ovaj način definisani su osnovni ulazni parametri o količini, rasporedu i kvalitetu sedimenta i vode, kao validan osnov za modeliranje mogućih alterantiva sanacije i analizu njihovih pojedinačnih troškova i koristi.
Kompletiranjem katastarsko-topografskog plana za jezero Međuvršje, biće konačno definisani i uslovi za projektovanje pristupa jezeru u realizaciji odobranih alternativa sanacije, kao i alaternativa odlaganja i remedijacije sedimenta.

Na kraju, treba istaći da je dosadašnja realizacija projekta imala punu podršku i kooperativnost Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i preduzeća, zahvaljujući kojoj su značajno ubrzani pojedini procesi u radu.

Grad Čačak i Turistička organizacija Čačka

До петка траје пријава за пописиваче

До петка траје пријава за пописиваче

Републички завод за статистику упућује јавни позив свим заинтересованим грађанима да се пријаве за посао пописивача у Попису становништва, домаћинстава и станова...
Logvinov pretukao odbornika?

Logvinov pretukao odbornika?

Janković tvrdi da je primio više udaraca, Logvinov odgovara da ga nije pipnuo ČAČAK – SITUACIJA u Crvenom krstu u Čačku kao da posle tužbe za mobing, nije dovoljno komplikovana, pa su se dvojica zaposlenih potrudili da usijano stanje u kolektivu dodatno rasplamsaju. Sinoć su se potukli Pet...
U subotu na Gradskom trgu humanitarni bazar za Đurđino lečenje

U subotu na Gradskom trgu humanitarni bazar za Đurđino lečenje

Na gradskom trgu u Cacku u subotu 27.11. u periodu od 11 do 17h bice odrzan humanitarni bazar za Djurdju Maksimovic iz Cacka u cilju prikupljanja novcanih sredstava za njeno lecenje.Dodjite da zajednickim snagama i uz lepo druzenje budemo korak blize Djurdjinom bezbriznom detinjstvu.Pozvani su svi k...