Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović posetila Čačak

mar 29, 2023 | Politika | 0 Komentara

Čačak je danas, sa saradnicima, posetila dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ona se prvo sastala sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i predstavnicima lokalne samouprave. Na sastanku je bilo reči o značaju nauke, tehnologije i inovacija za razvoj svakog društva, pa tako i grada Čačka, a ministarka se upoznala sa najznačajnijim naučnim i obrazovnim ustanovama u Čačku.

Gradonačelnik Todorović zahvalio je ministarki na poseti, kao i na svemu što država, Vlada Republike i resorno ministarstvo čine za Grad Čačak. On je podsetio da je Čačak, pre pet godina, započeo pionirski poduhvat, izgradnju Naučno tehnološkog parka i Startap centra.

-Nakon otvaranja Staratapa, otvorili smo i NTP, naravno sve to uz veliku finansijsku podršku Vlade RS. Trenutno se u NTP razvija 30 kompanija, a naša želja je da rastemo i razvijamo se još više. Pre oko 15 meseci, Vlada RS je finansirala zemljište od 95 ari, a Grad Čačak je pribavio dokumentaciju i građevinsku dozvolu, za izgradnju još oko 12.000 kvadratnih metara novog prostora za Naučno tehnološki park – rekao je Todorović.

Ministarka dr Jelena Begović naglasila je da je Čačak jedan od četiri srpska centra nauke i inovacija.

  • Jasno je da u Čačku mnogi ljudi vredno rade na realizaciji projekata i to se vidi. U gradovima gde lokalna samouprava pomaže svojoj naučnoj zajednici, zapažaju se najbolji rezultati. Ono što je naredni zadatak našeg ministarstva je da se započne izgradnja novog dela NTP, odnosno proširenje postojećih kapaciteta. To nije samo prostor za izdavanje, već jedno specifično okruženje, mentorski rad, finansijska i druga podrška, koja se pruža kompanijama koje su u prvim godinama svog postojanja visokorizične. Cilj ministarstva je da u narednih nekoliko godina Srbija duplira broj startap kompanija, kako bi one osnažile ekonomski razvoj Srbije – istakla je, nakon sastanka, dr Jelena Begović ministartka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ministarka Begović sa svojim saradnicima, je nakon sastanka sa lokalnim rukovodstvom, posetila Regionalni inovacioni startap centar, Institut za voćarstvo, kao i agronomski i Fakiltet tehničkih nauka u Čačku, koji su, kako je istakla, obrazovne i naučne „centralne tačke“ Čačka.

Posetu su predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija završili u Naučno tehnološkom parku, gde su ih uz v.d. direktora Mirka Pešića, dočekali i predstavnici Poslovnog udruženja „Gradac 97“ i Poslovnog udruženja „Unija Čačak 2000“, kao i predstavnici Skupštine NTP-a, profesori univerziteta i istraživači. Ministarka dr Begović je obišla proizvodnu halu i poslovne prostorije Naučno tehnološkog parka Čačak, gde je prisustvovala predstavljanju startap kompanija, kao i predstavljanju NTP laboratorije. Mirko Pešić izrazio je zadovoljstvo i čast, što je dr Begović imala priliku da se upozna sa delatnostima NTP Čačak, koji, kako je rekao, teži da što pre postane regionalni NTP za područje centralne i zapadne Srbije. Kako je na samom početku najavio gradonačelnik Todorović, očekuje se proširenje kapaciteta Naučno tehnološkog parka Čačak, u kome će Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija intezivno učestvovati.

-Budućnost Čačka su inovacije i Ministarstvo planira da podrži proširenje NTP-a u Čačku. Novi prostor, koji bi trebalo da počne da se gradi, biće vrlo moderan i privlačan, a u njega će biti uloženo skoro 17 miliona evra. Naš cilj je da povećamo broj startap kompanija, a Čačak može da, već u narednih nekoliko godina, dokaže da je spreman da se dodatno razvija u ovom smeru -istakla je dr Begović.

Ruski ambasador u četvrtak u poseti Zlatiboru

Ruski ambasador u četvrtak u poseti Zlatiboru

U četvrtak, 20. aprila ambasador  Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, će posetiti opštinu Čajetina. Tom prilikom on će obaviti nekoliko radnih sastanaka sa Milanom Stamatovićem, predsednikom opštine Čajetina, saopšten je iz kabineta predsednika opštine. Tokom posete ...
Sve više pristalica ideja Zdrave Srbije

Sve više pristalica ideja Zdrave Srbije

Foto: Privatna arhiva Zdrava Srbija Čajetina, Kragujevac – Grupa građana „Moje komšije“ iz Kragujevca pristupila je kolektivno stranci Zdrava Srbija (ZS) zbog, kako su rekli, ideja koje zastupa ta stranka, prvenstveno u oblasti podrške povećanju nataliteta, očuvanja nacionaln...