Obeležena 108. godišnjica smrti Nadežde Petrović

apr 3, 2023 | Kultura | 0 Komentara

Kolo srpskih sestara „Nadežda Petrović“ Čačak, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ i Grad Čačak obeležili su 108. godišnjicu smrti Nadežde Petrović. Slikarka, humanista, idejni tvorac i prvi sekretar Dobrotvornog društva Kola srpskih sestara, Nadežda Petrović, preminula je 3. aprila 1915. u Valjevskoj bolnici.

Služen je parastos u Crkvi Vaznesenja Hristovog, a u znak sećanja vence su, ispred spomenika Nadeždi Petrović, položile članice Kola srpskih sestara u Čačku, predstavnici ustanova kultura, a ispred Grada Čačka venac je položio gradonačelnik Milun Todorović.

Obeležavanju godišnjice smrti velike slikarke prisustvovali su direktori kulturnih ustanova i javnih preduzeća, predstavnici lokalne samouprave, kao i naši najmlađi sugrađani.

Da podsetimo, u godini kada je Čačak prva nacionalna Prestonica kulture, obeležava se i 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, kao i 120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara.

Preminuo dr Mihel, čačanski plemić među lekarima

Preminuo dr Mihel, čačanski plemić među lekarima

Juče je u Čačku u 75-oj godini života preminuo dr Andrija Mihel, čuveni čačanski hematolog. Doktor Mihel je lekarsku dužnost najpre započeo u Trsteniku, a u čačanskoj bolnici je najpre kao internista a potom i subspecijalista hematologije radio više od 45 godina. Dr Andrija Mihel je godi...
Na Zlatiboru otvorena prva eko teretana

Na Zlatiboru otvorena prva eko teretana

Prvu eko teretanu na Zlatiboru, deo istoimenog projekta koji je pokrenut u Srbiji, svečano su otvorili predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i upravitelj Fondacije Mocart Borjan Popović na stazi prema Šumatnom brdu na Zlatiboru. To je projekat cirkularne ekonomije u kome se drveni otpad...