Ministar Đorđe Milićević u poseti Čačku, u planu intenzivnija saradnja sa dijasporom

apr 5, 2023 | Politika | 0 Komentara

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, zajedno sa saradnicima i državnim sekretarom u Ministarstvu za javna ulaganja Nemanjom Trnavcem, je danas, 5. aprila 2023. godine, bio na sastanku sa lokalnim rukovodstvom Čačka na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem. Tema današnjeg sastanka bila je jačanje veze sa dijasporom, odnosno povezivanje lokalnih samouprava sa pojedincima u dijaspori, koji bi bili u stanju da osnaže privrednu i svaku drugu vrstu potencijala Čačka.

Kako je naglasio gradonačelnik Todorović, ovo je samo jedan u nizu sastanaka, koji će se održati, kako bi Čačak osnažio veze sa dijasporom, ali i iskoristio sve one mogućnosti koje resorno ministarstvo nudi kao pomoć uspostavljanja boljih veza sa dijasporom, a neke se tiču i budućih projekata.

-Naš zajednički zaključak je da nismo dovoljno iskoristili resurse koje ima naša dijaspora. Težimo ka kvalitetnijoj saradnji i želimo da svim onim ljudima koji žive van domovine, a voljni su da ulažu u svoj grad, to omogućimo. Razgovarali smo o nekoliko projekata koji nas očekuju ove godine za koje će Grad aplicirati – rekao je Todorović.

Ministar Đorđe Milićević je, ovom prilikom, istako značaj bolje saradnje sa dijasporom za razvitak čitave Srbije i svih lokalnih samouprava.

-Naš cilj je da svaku samoupravu, pa tako i grad Čačak, podstaknemo da učestvuje u projektima koje će pokrenuti naše ministarstvo, ali i da na pravi način iskoristi potencijale dijaspore. U dijaspori je veliki ekonomski potencijal, a lokalne samouprave moraju biti spremne da učestvuju na investicionim konvencijama, na kojima bi trebalo da predstave svoje lične potencijale – rekao ministar Milićević. On je istakao da je kroz različite sastanke, uvideo da su ljudi u dijaspori veoma zainteresovani za takozvani zdravstveni turizam i da se u tom pogledu Čačak ističe sa Ovčar Banjom, Slatinskom banjom, kao i Atomskom Banjom Gornja Trepča.

Ovom prilikom, ministar Milićević je predstavio projekat, za koji bi lokalne samouprave trebalo da apliciraju, a sredstva za realizaciju su već izdvojena iz budžeta države.

-Naš plan je da tokom leta organizujemo kampove za našu decu iz dijaspore starosti od 12 do 18 godina, koja bi došla u Srbiju. Ne samo u Beograd, već u različite gradove i opštine. Za tih sedam do deset dana, koliko bi oni boravili u Srbiji, imali bi priliku da vide samo neke od njenih lepota, i na taj način upoznaju svoju zemlju. Naravno, plan nam je da uspostavimo takvu saradnju, da i deca odavde odlaze u kampove, koje bi organizovala dijaspora – rekao je Milićević.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević je sa svojim saradnicima, državnim sekretarom Nemanjom Trnavcem, gradonačelnikom Milunom Todorovićem i njegovim kolegama posetio i OŠ „Ratko Mitrović“ koja je potpuno rekonstruisana novcem koji je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja (sada ministarstvo) Vlade Republike Srbije.

Sve više pristalica ideja Zdrave Srbije

Sve više pristalica ideja Zdrave Srbije

Foto: Privatna arhiva Zdrava Srbija Čajetina, Kragujevac – Grupa građana „Moje komšije“ iz Kragujevca pristupila je kolektivno stranci Zdrava Srbija (ZS) zbog, kako su rekli, ideja koje zastupa ta stranka, prvenstveno u oblasti podrške povećanju nataliteta, očuvanja nacionaln...
Ruski ambasador u četvrtak u poseti Zlatiboru

Ruski ambasador u četvrtak u poseti Zlatiboru

U četvrtak, 20. aprila ambasador  Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, će posetiti opštinu Čajetina. Tom prilikom on će obaviti nekoliko radnih sastanaka sa Milanom Stamatovićem, predsednikom opštine Čajetina, saopšten je iz kabineta predsednika opštine. Tokom posete ...