Todorović sa ambasadorom Angole razmatrao i uvoz drvne građe

apr 5, 2023 | Ekonomija | 0 Komentara

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je u sredu, 5. aprila 2023. godine, sa saradnicima, ugostio Nj.E. g. Alsina doš Prazereš Izata Fransiska, ambasadora Republike Angole, sa saradnicima, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Angola – Srbija, prof. dr. Dušan Kondić i Dejan Živanović.

Ambasador Angole i gradonačelnik Čačka istakli su dugogodišnju saradnju Srbije i Republike Angole, a na sastanku je bilo razgovora o ekonomskoj, kulturnoj i svakom vidu društvene saradnje između Grada Čačka i Angole.

-Angola je sada, nakon mnogih poteškoća, jedna od vodećih zemalja afričkog kontinenta, u smislu izvoza nafte, ali i drugih sirovina, kao što je drvo, gde vidimo mogućnost saradnje, znajući da je kod nas veoma razvijena drvna industrija. Naravno, upoznali smo Njegovu ekselenciju i sa Čačkom kao nacionalnom Prestonicom kulture i pozvali njihove umetnike da nam se pridruže. Razgovarali smo i o mogućnosti studiranja Angaloca na našem Agronomskom, ali i Fakultetu tehničkih nauka – rekao je Todorović. On je naglasio i da je bilo razgovora o potencijalima čačanske poljoprivrede, kao i da se očekuje buduća saradnja, na kojoj potencira Privredna komora Angola – Srbija.

Ambasador Angole rekao je, nakon sastanka, da je prvi put u Čačku, ali sigurno ne i poslednji, kao i da se raduje razvoju ekonomske i kulturne saradnje između Čačka i Angole.

-Razgovarali smo o nekoliko bilateralnih projekata, koje želimo da realizujmo, posebno između jedne provincije naše zemlje i Grada Čačka – rekao je ambasador, naglasivši da je ambasada, kao i Vlada Angole uvek spremna za produbljivanje bilateralne saradnje između dve zemlje.

Njegova ekselencija g. Alsina doš Prazereš Izata Fransiska je sa saradnicima u nastavku obilaska Čačka, posetio Institut za voćarstvo, sa kojim je ova država već uspostavila saradnju.

Takođe, posetili su i Fakultet tehničkih nauka i Agronomski fakultet, gde je bilo reči o razmeni studenata Srbije i Angole. Na kraju, predstavnici Angole posetili su Atomsku Banju Gornja Trepča, gde je, ambasador sa menadžmentom razgovarao o mogućoj saradnji u oblasti zdravstvenog turizma.

Upriličena svečanost za vukovce

Upriličena svečanost za vukovce

I ove godine, tradicionalno je za nosioce Vukovih diploma u Čačku, njih 184, Grad Čačak pripremio svečanost u Domu kulture. Iz srednjih čačanskih škola poteklo je 109 vukovaca, a iz osnovnih sa svim peticama je godinu završilo 75 đaka. Od 184 vukovca, 20 su đaci generacije. Grad Čačak, ...
Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

U vojnoj fabrici Sloboda došlo je do eksplozije. Kako nezvanično saznajemo, eksplozija se dogodila u magacinu topovskih granata. Jake detonacije koje su počele oko 01:30 probudile u čačane i veliki broj ljudi je na ulicama. Petnaestak minuta nakon eksplozije, policija je udaljila gradjane i...