Čačanska rodna: Otvorena izložba Irene Lagator Pejović

apr 8, 2023 | Kultura | 0 Komentara

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku otvorena je izložba Irene Lagator Pejović pod nazivom ,,Prostranstva ljubavi”.

Samostalna izložba ove umetnice prikazuje raznolik izbor iz njenih novijih radova uključujući i one nove artivističke. Kako tematski, tako i prostorno, ovi istraživački radovi obuhvataju teme inflacije, rada i znanja, a bave se kompleksnošću i protivrečnostima stanja današnjice, u kojoj više ne možemo poricati krajnju hitnost kritičkih ekonomskih i ekoloških prodora.

Prisutnima se prvo obratila Mirjana Šijačić Nikolić, redovna proferka Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je inspirisala autorku izložbe za jedan od radova koji se nalaze u postavci svojim pisanim radom ,,Da sam na mestu Ronalda Regana” koji je objavljen u Zborniku nagrađenih i pohvaljenih učeničkih radova na literarnim konkursima SUBNOR – a u Somboru 1978 – 1984.

  • Da li je logično da na istom svetu, u istom vremenu jedni umiru od gladi, a drugi bacaju novac na naoružanje? Da li je ljudski deliti svet na one bogate, razvijene i siromašne, nerazvijene? Da li je ugodno živeti i znati da se negde u prostoru iznad vas vode ratovi velikih limenih konzervi – kazala je Mirjana Šijačić Nikolić.

Izložbu je otvorio direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” Branko Ćalović. Kako je rekao izložba je deo programa Nagrađeni na Memorijalu i priređuje se u okviru jubileja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. On je napomenuo da je Memorijal Nadežde Petrović programska vertikala Galerije.

  • To je posebno primetno od 19. Memorijala koji je održan 1996. godine kada dolazi do jednog bitnog zaokreta ka studioznom pristupu umetnika i kustosa u istraživačko polje savremenih kustoskih praksi. Upravo na osnovu te prakse, na 24. Memorijalu 2007. godine imali smo zadovoljstvo da ugostimo i cetinjsku umetnicu Irenu Lagator Pejović koja je na tom Memorijalu dobila glavnu nagradu za umetnički objekat – knjigu od novčanica sa likom Nadežde Petrović, koju zahvalnošću Narodne banke Srbije u čijem je vlasništvu, imamo priliku da vidimo i večeras na izložbi. Taj njen rad sugeriše probleme današnjice i opšteg društvenog konteksta na način na koji možemo praviti komparaciju sa problemima društva koje je koncipirala i Nadežda Petrović početkom prošlog veka, boreći se za humanije i pravednije društvo – istakao je Ćalović.

Izložba će javnosti biti dostupna do 20. maja 2023. godine.

Upriličena svečanost za vukovce

Upriličena svečanost za vukovce

I ove godine, tradicionalno je za nosioce Vukovih diploma u Čačku, njih 184, Grad Čačak pripremio svečanost u Domu kulture. Iz srednjih čačanskih škola poteklo je 109 vukovaca, a iz osnovnih sa svim peticama je godinu završilo 75 đaka. Od 184 vukovca, 20 su đaci generacije. Grad Čačak, ...
Uručeni ključevi 25 stanova izbeglima iz BiH i Hrvatske

Uručeni ključevi 25 stanova izbeglima iz BiH i Hrvatske

U Čačku su danas 27. aprila 2023. godine uručeni ključevi od 25 novosagrađenih stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9. U zgradu površine 1.622 metra kvadratna, sa pet garsonjera, 10 jednosobnih i isto toliko dv...
Korona u Čačku odnela još tri života, dvoje na respiratorima

Korona u Čačku odnela još tri života, dvoje na respiratorima

Foto: Spijunka ČAČAK – Na kovid odeljenju čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su 86-godišnji Čačanin i muškarac i žena iz Lučana (85 i 79). Od sredine jula do danas, preminulo je 311 pacijenata iz Moravičkog okruga – 221 iz Č...
Izložba Risim scenograf

Izložba Risim scenograf

U  izložbenom prostoru galerije Risim od 1. aprila do 1. juna 2021. ljubiteljima umetnosti i filma  biće dostupna izložba pod nazivom Risim scenograf, koja će ovoga puta svetlost baciti na značajan scenografski rad čačanskog umetnika Bogića Risimovića Risima i njegove doprinose u ...