Učenici OŠ „Desanka Maksimović“ pobednici milanovačkog „Eko kviza“

apr 8, 2023 | Društvo | 0 Komentara

Prljavo ili čisto nije isto

Pod sloganom „Prljavo ili čisto nije isto“ u hali „Breza“ u Gornjem Milanovcu je održano opštinsko takmičenje iz ekologije i zaštite životne sredine „EKO-KVIZ“. Milanovački osnovci takmičili su se kroz sportske igre, veštine i znanje iz ekologije, reciklaže i zaštite životne sredine.


-Na takmičenju je učestvovalo svih sedam osnovnih škola sa teritorije naše opštine, đaci od petog do osmog razreda. Svaku školsku ekipu činio je jedan đak iz petog, šestog, sedmog i osmog razreda, a u nekim igrama učestvovali su i nastavnici. Drago mi je da smo posle tri godine uspeli da organizujemo ovakav događaj, jer su deca ta koja će se u budućnosti baviti recikliranjem, selekcijom otpada i čuvanjem životne sredine i to treba da nauče već sada. Dobili smo pobednika kviza, to je OŠ „Desanka Maksimović“ koja će naš grad predstaviti na republičkom takmičenju 21. aprila u Beogradu i mi ćemo ih tada bodriti i glasno navijati i nadamo se, pobediti – rekla je Ivana Adamović, šefica Kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac.


Drugo mesto na takmičenju  osvojila je ekipa OŠ „Momčilo Nastasijević“, a treće OŠ „Sveti Sava“. Dodeljene su i novčane nagrade za ekipe koje su osvojile prva tri mesta. Za prvo mesto svaki đak iz takmičarske ekipe je dobio po 20. 000, za drugo po 15. 000 i za treće mesto po 9. 000 dinara. Ostali učenici, učesnici kviza dobili su zahvalnice i vaučere za kupovinu školskog pribora u gradskim knjižarama. Nagrade je dodelila Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac.
-Čitava ideja Eko-kviza je podizanje svesti osnovaca o značaju očuvanja životne sredine i važnosti informisanosti o reciklaži i ekologiji uopšte. Ovo takmičenje kod nas traje od 2017. godine, ali je zbog pandemije korona virusa prekinuto. Želela bih da se zahvalim našim prijateljima iz Službe za ekološku edukaciju i informisanje JKP Beograd koji rade ovu priču i koji su uporni da naše mlade edukuju o zaštiti životne sredine i nadam se da ćemo i ubuduće održavati Eko-kviz u našoj opštini. Naša škola “Desanka Maksimović” je osvojila prvo mesto, sledi im takmičenje u Beogradu, mi ćemo ispratiti čitav događaj i biti uz njih. Čestitam im i zahvaljujem na odličnom znanju i lepoj atmosferi koju su nam danas priredili –rekla je Dostanić.


-Kada je prošla pandemija i kada smo videli da deca mogu ponovo da budu na okupu, pozvali smo osnivače republičkog takmičenja, opštinu Gornji Milanovac, Vršac i Zrenjanin, dogovorili se da organizujemo gradska takmičenja, a nakon njih da održimo Republička takmičenja 21. aprila, simbolično, dan pred vrlo važan datum, 22. april Dan planete Zemlje. Zahvalio bih se i Ministarstvu ekologije za zaštiti životne sredine, Skupštini grada Beograda i svim institucijama koje podržavaju ovu ideju,
jer je osnovni cilj da naše najmlađe edukujemo na pravi način, da ih usmerimo i da im objasnimo da oni, osim ove životne sredine nemaju drugu. Zato je važno da nauče o reciklaži i zaštiti životne sredine, što i radimo kroz ovaj Eko-kviz u koji ćemo, nadam se uključiti više gradova- zaključio je Goran Vasić iz Gradske čistoće JKP Beograd.


Pokrovitelj manifestacije je Opština Gornji Milanovac, a organizator Kancelarija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opštine Gornji Milanovac, uz tehničku podršku Ustanove „Sportsko – rekreativni centar“ Gornji Milanovac, JKP „Gornji Milanovac“ i JKP „Gradska čistoća“.

OD KORONE PREMINUO PACIJENT U GORNJEM MILANOVCU

OD KORONE PREMINUO PACIJENT U GORNJEM MILANOVCU

GORNJI MILANOVAC – U kovid paviljonima Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu za protekla 24 sata od posledica kovida preminuo je jedan pacijent. Na grudnom i odeljenju neurologije trenutno se leče 32 pacijenta, od kojih 29 ima pozitivan nalaz PCR testa. Prema navodina dr Predraga Šutića, v.d. dire...
Preminuo dr Mihel, čačanski plemić među lekarima

Preminuo dr Mihel, čačanski plemić među lekarima

Juče je u Čačku u 75-oj godini života preminuo dr Andrija Mihel, čuveni čačanski hematolog. Doktor Mihel je lekarsku dužnost najpre započeo u Trsteniku, a u čačanskoj bolnici je najpre kao internista a potom i subspecijalista hematologije radio više od 45 godina. Dr Andrija Mihel je godi...
Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

ČAČAK – U ponedeljak, 7. novembra, u okviru radova na nastavku izgradnje Bulevara vojvode Putnika, izvodiće se radovi na raskrsnici ulica Železničke i Lomine sa izmenjenim režimom saobraćaja. Izmena režima obuhvata obustavu saobraćaja u Lominoj ulici u zoni raskrsnice sa Železničkom uli...