U Prestonici kulture izložba „Arhivi Srbije“

apr 20, 2023 | Kultura | 0 Komentara

U godini kada je Čačak prva nacionalna Prestonica kulture, veliki broja arhiva u Srbiji obeležava 75 godina od osnivanja. Značajno je da istovremeno slavimo 125 godina od prvog Zakona o Državnoj arhivi (1898) na osnovu koga je dve godine kasnije počeo rad Državni arhiv Srbije.

Na poziv Arhivističkog društva Srbije i Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak odazvali su se matični arhivi : Državni arhiv Srbije, Arhiv Vojvodine, Arhiv Kosova i Metohije, zatim: Arhiv Jugoslavije, Vojni arhiv, Arhiv SANU, Istorijski

arhiv Beograda, Istorijski arhiv Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Smedereva, Pančeva, Sente, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Užica, Zaječara, Prokuplja, Negotina, Vranja, Leskovca, Jagodine, Pirota, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Čačka. Pored ustanova, javnosti će svoj rad predstaviti i strukovna udruženja: jedan od organizatora Arhivističko društvo Srbije i Društvo arhivskih radnika Srbije.

  • Izložba Arhivi Srbije u organizaciji Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak i Arhivističkog društva Srbije ima edukativnu ulogu o važnosti i značaju arhiva i arhivske građe i potrebi saradnje stvaralaca, imalaca, države i građana sa arhivima u cilju očuvanja arhivske građe kao dela kulturnog nasleđa Republike Srbije. Zamišljena je kao centralno obeležavanje velikih jubileja, javnosti će prvi put biti predstavljena 22. aprila u 13.00 u Međuopštinskom istorijskom arhivu Čačak – rekla je Lela Pavlović, direktorka Arhiva u Čačku.

Izložbu će otvoriti državni sekretar Miodrag Ivanović. Istog dana, otvorena će biti i izložba Kaligrafija, čiji je organizator Centar za vizuelno istraživanje Krug, radovi koji nastaju u kaligrafskoj radionici se čuvaju u otvorenoj zbirci Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačka.

Preminuo dr Mihel, čačanski plemić među lekarima

Preminuo dr Mihel, čačanski plemić među lekarima

Juče je u Čačku u 75-oj godini života preminuo dr Andrija Mihel, čuveni čačanski hematolog. Doktor Mihel je lekarsku dužnost najpre započeo u Trsteniku, a u čačanskoj bolnici je najpre kao internista a potom i subspecijalista hematologije radio više od 45 godina. Dr Andrija Mihel je godi...