Čačanska rodna – „Maratonci trče poetski krug“, celodnevni spektakl na pet lokacija

apr 27, 2023 | Kultura | 0 Komentara

Pod sloganom „Maratonci trče poetski krug” u petak 28. aprila, na pet lokacija u Čačku održava se jedanaestočasovni Poetski maraton. Program u sklopu jubilarnog 60. Disovog proleća i Nacionalne prestonice kulture 2023. obuhvata pet segmenata usklađenih sa četiri tematske celine Čačanske rodne.

Poetski maraton počinje od 13 časova u Dvorištu čačanske Biblioteke, interaktivnim programom za decu „Imate li Ršuma?”. Jedan od najomiljenijih i najplodonosnijih srpskih književnika, Ljubivoje Ršumović, pred najmlađim čitaocima oživeće duh legendarnih „Fazona i fora”. Moderator programa je Ana Stanojević.

U 16 časova Gradski park u Čačku se preobražava u „park poezije”, kojim posetioce vode učenici Gimnazije i Tehničke škole. Kolažni program „Disovizija” obuhvata predstavljanje autorskih dela mladih Čačana. Svoju poeziju čitaće Anastasija Vujović, Jovana Grujović, Srđa Čvorović, Luka Dmitrović, Jana Davidović, Nikola Vujičić i Matija Jovanović.

Učenici Umetničke škole i Gimnazije, polaznici radionice „Od nje do večnosti”, izložiće svoje radove na temu pesničkog motiva mrtve drage, nastale pod mentorstvom prof. Sofije Vojinović.

Autori koncepta „Ja imam nade za ovaj grad” i tematskih panoa su profesorke Ana Ranđić i Tanja Popović, a dizajn potpisuje Vladimir Simić. Muzički doprinos daju Aleksa Radovanović (gitara) i DJ Kućna muzika.

Centralni događaj segmenta „Disovizija” je promocija zbirke „Dečaci istočnog bloka” Alekse Krstića. Dobitnik Nagrade „Mladi Dis” za 2022. godinu sa svojim pesništvom će prisutne upoznati od 17 časova. kroz razgovor sa Isidorom Đolović, koja će moderirati program. Ovaj segment pripada celini „Na slobodi”.

Program „Morava je naše more” pripada tematskom stubu „Na Moravi” i počinje u 18 časova u Disovom amfiteatru na Gradskom bedemu. Svoje stihove interpretiraju zavičajni pesnici: Mića Milovanović, Jovan Nikolić Jof, Dragutin Đukić, Ana Ranđić, Zorica Lešović Stanojević, Aleksandra Mišić, Svetlana Vučković i Maja Ilić Timotijević. Za muzički deo zadužen je Nenad Marinković, a moderator programa je Dušica Brković.

U okviru celine „Na raskršću”, posetioce od 20 časova očekuje multimedijalni segment posvećen evropskim pesnicima. U Galeriji Biblioteke će tom prilikom „Sveljudski jezik poezije” biti dočaran rečju, slikom i notama. Prvo će uslediti otvaranje izložbe „Poezija i azuležo” autora Davida Pužada, a pored njega plakate i poeziju na portugalskom će predstaviti Sofija Marinjo, kroz ovaj program publiku će voditi Tanja Vuković koja će čitati i stihove u prevodu. Nakon toga svoju poeziju će kazivati i Jovan Nikolić Jof (Nemačka), Tom Šulc (Nemačka) i Lidija Štajnbaher (Austrija). Interpretiranje prevedenih stihova povereno je Viktoru Tataloviću, dok program vodi Nataša Krivačević Popović. Veče će zvukom obojiti čačanski sastav Gospođica Zmaj, čija su specijalnost akustične obrade stranih hitova, fank, soul i pop muzike.

Poetski klabing je sve popularniji, a završnica Maratona donosi ga i „Na kaldrmu”, zahvaljujući članovima kluba „Poezin”. Od 22 časa kafe-klub „Zona9” (Dragiše Mišovića 13) ugostiće predstavnike poetske andergraund scene, koji već trinaest godina razvijaju i promovišu srpsku slem poeziju: Milana Mijatovića, Nikolu Oraveca, Đorđa Đorđevića, Nenada Ignjatovića i Damira Nedića. Oni o sebi kažu sledeće: „Misija organizacije „Poezin” je uspostavljanje pesničke scene u Srbiji koja se zasniva na umetničkom performansu. Publika ne mora biti podrazumevano književno obrazovana, a sve daje za rezultat zajednicu srodnih duša, osoba koje vole poeziju i umetnost.” Za muziku će biti zadužen Marko DMC, deo producentskog dvojca Demode DJs poznatog po remiksima jugoslovenskih pesama od pedesetih do osamdesetih godina.

Svečano obeležavanje 60. Disovog proleća realizuju se kao deo projekta Čačanska Rodna, Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine, a organizaciju Poetskog maratona su omogućili Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Čačak i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”.

Izvor: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”

Darovi za prvu bebu i majku

Darovi za prvu bebu i majku

Foto: Grad Čačak ČAČAK – Prva beba u 2022. godini – Vukan Jovanović, rođen 1. januara u 2:45 časova,dobila je poklon Grada Čačka – dukat Beli Anđeo, dok je njegova mama Milica Jovanović iz Čačka dobila  vaučer (poklon karticu iz “Akse”) u vrednosti...
Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

ČAČAK – U ponedeljak, 7. novembra, u okviru radova na nastavku izgradnje Bulevara vojvode Putnika, izvodiće se radovi na raskrsnici ulica Železničke i Lomine sa izmenjenim režimom saobraćaja. Izmena režima obuhvata obustavu saobraćaja u Lominoj ulici u zoni raskrsnice sa Železničkom uli...
Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Polaganjem lovorovih venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na grobu vojvode Stepe Stepanovića u Čačku obeležena 94. godišnjica smrti proslavljenog vojskovođe. Ceremoniji odavanja počasti prethodio je parastos, koji su služili sveštenici crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. ...