Uručeni ključevi 25 stanova izbeglima iz BiH i Hrvatske

apr 27, 2023 | Društvo | 0 Komentara

U Čačku su danas 27. aprila 2023. godine uručeni ključevi od 25 novosagrađenih stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9. U zgradu površine 1.622 metra kvadratna, sa pet garsonjera, 10 jednosobnih i isto toliko dvosobnih stanova, i obezbeđenim parking mestima, danas se uselilo 25 porodica, odnosno 88 osoba.

-Pre dve i po godine kada smo aplicirali kod Komesarijata za izbeglice i migracije RS, imali smo viziju i želju da naši sugrađani, porodice koje su prognane sa svojih vekovnih ognjišta, a koje su sreću našli u Čačku, dobiju ovako lep krov nad glavom. Zahvaljujući ogromnoj podršci Komesarijata i EU počela je realizacija ovog projekta, čija je vrednost oko 1.100.000 evra, od toga 850.000 evra donatorskih sredstava, a oko 250.000 evra, sa čim su finasiirani lokacija i infrstrukturno opremanje, opredeljeno je iz budžeta Čačka. Ovo je mali deo onoga što dugujemo onima, koji su preživeli nesreću, i našli mir u Čačku, da u njemu ostanu i trajno reše svoje stambeno pitanje. Grad Čačak, kao vlasnik objekta, odmah sa korisnicima stanova ugovara simboličan zakup za narednih šest meseci, a nakon toga korisnici će moći da potpišu trajne ugovore o otkupu stanova po veoma povlašćenim cenama, koje su obezbedili Komesarijat i Vlada RS. Otkup je na 25 godina, bez kamate, po ceni od 50 odsto od tržišne vrednosti, koju će odrediti Poreska uprava – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

U ime svih onih koji su dobili stanove prisutnima se obratila Olivera Terzić, jedna od vlasnica stana, ističući da je ovo jedan od najlepših dana u njenom životu:

-Već 30 godina živim u Čačku, mnogi od nas su se ovde i oženili, udali, našli svoju sreću… Svi mi imamo neke teške priče iza sebe, ali njih danas nećemo pominjati, jer je danas jedan divan dan kada svi mi dobijamo sopstveni dom – rekla je Olivera Terzić, zahvalivši Komesarijatu, EU i Gradu Čačku.

Ispred delegacije Evropske unije u Srbiji prisutnima se obratio Gerhard Salzer, ističući da Regionalni stambeni program ima za cilj da se obezbede stambena rešenja za sve one koji su tokom ratova ostali bez svojih domova. Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP) je rekao da je do kraja realizacije ovog Programa preostalo useljenje još 444 porodice u Srbiji. On je naglasio da će JUP, uz pomoć Vlade Republike Srbije, nastaviti da radi na trajnom rešavanju stambenog pitanja izbeglih osoba.

-U okviru Regionalnog stambenog programa, koji je uspostavljen sa ciljem da se stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 osoba, korisnicima je do sada dodeljeno 6.951 stambeno rešenje. Ovo je inicijativa da se izbeglicama i raseljenim osobama iz regiona pruži adekvatan dom i poboljša njihov kvalitet života – rekla je Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije RS, dodajući da će u narednom periodu biti zbrinuto još oko 1.500 osoba.

U čačanskoj kovid bolnici još četiri smrtna ishoda

U čačanskoj kovid bolnici još četiri smrtna ishoda

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku u protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta. Troje je iz Čačka (40, 52 i 90 godina), a jedan iz Lučana (65). U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminula 341 osoba koja je lečena od korone, od koj...
Korona u Moravičkom okrugu odnela još četiri života

Korona u Moravičkom okrugu odnela još četiri života

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su dva muškarca i žena iz Čačka (57, 58 i 78 godina) i muškarac iz Lučana (60). U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminuo je 51 ...
NA KOVID ODELjENjIMA PREMINULO TROJE

NA KOVID ODELjENjIMA PREMINULO TROJE

ČAČAK – JOŠ troje pacijenata preminulo je na kovid odeljenjima čačanske Opšte bolnice. Reč je o Čačaninu K.M. (71), pacijentkinji V.R. (68) iz Arilja i Ć.P. (52) iz Lučana.Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 136 p...
Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Foto: Opštinska uprava GM GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke na spomen bistu Živojina Mišića, Đenerala Terzića, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, danas su vence će položili predstavnici Vojske Srbije, Lazar Nikolić, predsedni...