U subotu celodnevni program „Korzo i pijaca uspomena“

maj 18, 2023 | Kultura | 0 Komentara

Multimedijalni program „Korzo i pijaca uspomena“ u okviru programskog luka „Na kaldrmi“ zamišljen je kao celodnevni program sastavljen od nekoliko celina u okviru kojih će biti predstavljen stari Čačak. Program će biti održan u subotu 20.maja 2023.godine od 12 do 22 časa.

1.Program počinje „Pijacom uspomena“ ( od 12 do 20 časova ) koja će biti održana na Gradskom trgu, mestu gde je nekada bila Velika pijaca. Na tezgama će se razmenjivati i prodavati stare gramofonske ploče, sličice, albumi, značke, antikvarni predmeti i fotografije. Organizator i realizator Udruženje „Naše drvo“ iz Čačka
2.Izložba fotografija starih čačanskih kafana ( u digitalnoj i štampanoj formi) biće postavljena na panoima ispred gradskog trga i na led ekranima postavljenim na korzou. Autori izložbe Snežana Ašanin i Ivana Ćirjaković..
3.Postavka ambijenta nekadašnjeg fotografskog studija na Gradskom trgu u okviru koga će posetioci moći da se fotografišu u kostimima građanske nošnje ( od 12 do 17 časova ).

4. Defile korzoom u u kome će biti predstavljen period od jednog veka, od gradske nošnje sa kraja 19. veka do mode šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.( od 17 do 19 časova). U realizaciji defilea će učestvovati članovi Kud-a „Abrašević“ i Kud-a „Dule Milosavljević Žele“.
5.Kratki pozorišni komadi u kojima će biti predstavljen Čačak u prošlosti kroz tri dramska prikaza u režiji Vladimira Jocovića, kroz koje će se oživeti ličnosti koje su ostavile trajan pečat u istoriji našeg grada ali i izgled starog Čačka: nekadašnji
Hotel Kren 1925. godine i lik vojvode Stepe Stepanovića, ličnost Bogića Risimovića 1960. godine i pijaca 1941. godine na sadašnjem Gradskom trgu. Učesnici i realizatori- Glumci : Dejan Cicmilović, Miloš Pantić, Avram Cvetković, Todor Trifunović, Dunja Milijanović, Ivica Todorović, Miljan Guberinić,Vladimir Jocović i članovi Morava teatra. Tehnička podrška: Nedeljko Vučićević i Zoran Petrović.

1.Sa drvenim mačem – po motivima drame „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, Scena na Gradskom trgu – nekadašnja pijaca, 17:00, 20 min, 1941. god.

2. Risim – dramski prikaz o Bogiću Risimoviću, Plato galerije Risim, 17:30, 15 min, 1960. god.

3. Šah mat – deo predstave o Vojvodi Stepi Stepanoviću, autora Miljana Guberinića, Balkon hotela Beograd – nakadašnji hotel Kren, 17:45, 15 min,1925.god.

4. Ponovo radi bioskop i dobošar koji poziva na projekciju filma u hotelu „Kren“, Korzo,

17:00-18:00, 60 min., 1934. god.

6. Filmska projekcija u sali hotela Beograd, posebno pripremljena kao sećanje na prvi bioskop u Čačku u nekadašnjem hotelu „Kren“. ( od 18:30 do 20:00 časova).

7. U bašti hotela Beograd scenografija stare čačanske kafane i koncert orkestra „Stari grad“ ( od 20 do 22 časa )

SNEG ZAŠTITIO KAJSIJU OD MRAZA

SNEG ZAŠTITIO KAJSIJU OD MRAZA

ČAČAK – V.D. direktora Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović ocenio je pojavu aprilskog snega i mrazeva kao najkritičniju za kajsiju koja je u punom cvatu.  On je dodao da  se sada najviše strahuje od temperatura koje su najavljene za naredna dva jutra, i smatra da tren...
Opština Čajetina pionir u separaciji otpada u Srbiji

Opština Čajetina pionir u separaciji otpada u Srbiji

Foto: Opštinska uprava Čajetina – Marija Jeremić, pomoćnik predsednika opštine Čajetina – Projekat primarne selekcije otpada je nešto čemu težimo već godinama, i za šta se lokalna samouprava na čelu sa KJP “Zlatibor” Čajetina, uveliko pripremala. Podržani od strane Švedske...
Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Foto: Opštinska uprava GM GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke na spomen bistu Živojina Mišića, Đenerala Terzića, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, danas su vence će položili predstavnici Vojske Srbije, Lazar Nikolić, predsedni...