Ovacije glumcima na premijeri predstave „Ko igra Sonju Savić“

maj 23, 2023 | Kultura | 0 Komentara

Predstava “Ko igra Sonju Savić” premijerno je izvedena ninoć u Čačku, u okviru projekta „Čačanska rodna“- Kulturne prestonice Srbije 2023. Sonja Savić u ulozi pet glumaca priča priču o svom životu umetnika na ovim prostorima. Priču o slobodi, ljubavi, istini, ali i tužnoj sudbini ispratila je prepuna sala u Kulturnom centru Čačak, a na kraju predstave glumci i autorska ekipa pozdravljeni su višeminutnim stojećim ovacijama.

Ovo je autorska predstava reditelja Andraša Urbana koja je produkcijska saradnja gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra Beograd. Posle premijere, reditelj je izjavio da su glumci herojski izveli predstavu i da je pozitivno zatečen čačanskom publikom koja je došla u velikom broju i u punoj koncentraciji gledala celu predstavu u punoj sali.

,, Ovo je priča o izgubljenim generacijama i talentima. O tome kako na ovim prostorima samo do određene granice postojimo, a onda se sve ,,samelje” u nešto…”, kazao je Andraš Urban.
Autorka teksta, Vedrana Božinović, izjavila je: „U ovoj prestavi korišćene su Sonjine reči, jer čitajući sve što su drugi rekli i pisali o njoj, shvatila sam da je najvažnije ono što ona govori sama. Sonja je komunicirala sa nama kroz dva meseca rada na ovoj predstavi i Sonja će komunicirati sa scene sa publikom koja ovu predstavu bude gledala. Ova predstava postavlja veoma važna pitanja, zato što ih ne postavljamo mi, nego ih postavlja Sonja.

– Pitanja o granicama, o tome ko ih postavlja i ko na njih pristaje, o slobodi, ali, za mene važno, pitanje o odgovornosti čoveka i o odgovornosti umetnika”, izjavila je dramaturškinja Vedrana Božinović.

Autorski tim predstave čine: Andraš Urban (režija, koncept, scenografija), Vedrana Božinović (dramaturgija), Selena Orb (kostim), Irena Popović Dragović (muzika), Aleksandar Bradić (izvršna produkcija).
Igraju: Nikola Voštinić, Bratislav Janković, Borjanka Ljumović, Ivana Terzić, Julija Petković.

Prva repriza predstave biće sutra u beogradskom Bitef teatru, a prema najavama, pred Čačanima će ponovo igrati narednog meseca.

– Bilo je ovo veliko iščekivanje, pedstavu pre Čačana još niko nije video, nismo imali ni takve probe da bi znali kakva će reakcija biti, naročito ovde u Čačku gde svi prema Sonji imaju neki svoj odnos. Iznenadio me broj publike, način na koji je publika pratila predstavu, u tišini, imao sam utisak da dišu sa predstavom. Kraj smo dočekali sa krajnjom pozitivnošću i radošću, aplauzima. Veoma sam srećan – izjavio je Andraš Urban nakon premijere u Kulturnom centru Čačak.
Još 20 miliona dinara za revitalizaciju Ovčar Banje

Još 20 miliona dinara za revitalizaciju Ovčar Banje

U ime Grada Čačka, direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević potpisao je ugovor sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine o sufinansiranju realizacije projekta Uređenje Predela izuzetnih odlika „Ovčarsko – kablarska klisura“, druga faza. Iznos podsticajnih...
Premiju poklonili za lečenje Nađe

Premiju poklonili za lečenje Nađe

Foto: Nađa Đerović, privatna arhiva ČAČAK – Završen je humanitarni turnir u fudbalu u organizaciji SC „Mladost“, na kome je učestvovalo 16 klubova sa teritorije Čačka, a sav prihod od prodatih ulaznica namenjen je za lečenje četvorogodišnje Nađe Đerović, koja se od svog prvog da...