Preminuo dr Mihel, čačanski plemić među lekarima

avg 21, 2023 | Društvo | 0 Komentara

Juče je u Čačku u 75-oj godini života preminuo dr Andrija Mihel, čuveni čačanski hematolog. Doktor Mihel je lekarsku dužnost najpre započeo u Trsteniku, a u čačanskoj bolnici je najpre kao internista a potom i subspecijalista hematologije radio više od 45 godina. Dr Andrija Mihel je godinama bio jedini lekar u Moravičkom okrugu ove specijalnosti.

Dr Andrija Mihel rođen je u Beogradu na Srpsku novu godinu, 13. januara 1948. kao prvo dete Nikole i Vere Mihel. Njegov otac Nikola je bio prevodilac francuskog jezika i dete Gustava Mihela i Jelene Šopović. Deda Gustav je završio Farmaceutski Fakultet u Beču i bio lični kraljev apotekar a takođe je osnovao prvu privatnu apoteku u Beogradu, u sadašnjoj ulici Gavrila Principa, dok je kuća njegovog oca bila na prostoru sadašnje zgrade Beograđanka. Uz to, Gustav je bio i prvak muzičke kritike tadašnje muzičke scene u Srbiji, o čemu postoje zapisi, dok baka Jelena je bila prva žena pijanistkinja Narodnog Pozorišta, nakon što je završila Praški Konzervatorijum u klasi Antonina Dvoržaka. Majka Vera je bila profesor srpskog, francuskog i latinskog jezika u Prvoj beogradskoj Gimnaziji, u čijoj su blizini živeli. Majka Vera poticala je iz ugledne svešteničke porodice, čiji otac je bio prota u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu.

Andrija i njegova mlađa sestra Mirjana su odrasli u Beogradu, u roditeljskoj kući koja se nalazi u Kopitarevoj Gradini i gde su završili osnovnu i srednju školu dok Andrija je nakon Gimnazije upisao Medicinski fakultet a sestra Mirjana Fakultet političkih nauka.

Na Medicinskom fakutletu je bio odličan student, studiozno izučavajući ne samo materiju predmeta koji polaže već i sve oblasti povezane sa njom. Na fakultetu je upoznao svoju suprugu, Kseniju, takodje studenta medicine sa kojom se kasnije i venčao. Nakon završetka fakulteta, kao mladi bračni par, tražeći pogodnu specijalizaciju obišli su nekoliko gradova u Srbiji, da bi se na posletku našli u Trsteniku. U tom periodu, Andrija je pored posla u trsteničkoj ambulanti radio i drugu smenu u ambulati u tadašnjem gigantu Prva petoletka.

U međuvremenu im se rodio prvi sin Predrag, 1973 godine. Nakon tri godine, Andrija i Ksenija sa sinom prelaze u Čačak, gde dobijaju posao u čačanskoj Bolnici i gde je Andrija dobio specijalizaciju interne medicine a Ksenija dermatologije i u kojoj su oboje radili do kraja radnog veka. Prilikom prelaska u Čačak, rađa im se i drugi sin Jovan, 1976 godine i nastanjuju se u kući uObilićevoj ulici u centru Čačka, gde je živeo sve do svoje smrti.

U Čačanskoj bolnici radio je sve do svoje penzije na intern odeljenju, prvo kao lekar internista a potom kao i hematolog, za sta se specilijazirao oko 1984. godine, te time tada postao prvi hematolog u Čačanskoj bolnici.

Tokom rada u bolnici i burnih 90-tih godina je kao rezervni kapetan mobilisan na svim ratištima, radeći u bolničkim ambulantama u Hrvatskoj i na Kosovu, zbrinjavajući ranjene srpske borce.

Po završetku tog perioda, sve do svoje penzije, radio je u čačanskoj bolnici na Internom odeljenju a jedno vreme i kao načelnik odeljenja.

U punu penziju je otišao 2016. godine, u 67 godini, ali je nastavio aktivno sa radom u hematologiji u okviru svoje ambulante u Obilićevoj ulici i posredstvom klinike Hipokrat.

Za Andriju Mihela i njegovo učešće u medicini, najvažnije je reći da je taj poziv doživljavao sa najvećim interesovanjem i da se stalno usavršavao, praktično do poslednjeg trenutka. Od svojih studentskih dana pa sve do smrti konstanto se trudio da izučava svu modernu literaturu iz oblasti interne medicine i hematologije, na srpskom i na engleskom jeziku. Zanimanje lekara dr Mihel nije doživljavao kako obavezu već kao poziv koji se stalno mora i treba usavršavati.

Tog stava je ostao do svog poslednjeg dana. U svojoj porodici imao je dr Eduarda Mihela, prvog sudskog patologa koji je smatram jednim od najvećih umova svoga doba u Srbiji i koji je bio jedan od osnivača Medicinskog fakulteta, istovremeno radeći kao lični lekar kralja Milana Obrenovića i koji je živeo u Knez Mihajlovoj ulici u zgradi Grčka Kraljica, čiji je bio vlasnik. Pored dr Eduarda, Andrija je u porodici imao i dva lekara akademika: Prof. dr Jovna Ristića, neuropsihijatra i predsednika Medicinske ekcije SANU i akademika prof. dr Stanoja Stefanovića, hematologa koji je i zaslužan za to da Andrija odabere hematologiju kao subspecijalizaciju.

Privatno, gajio je veliko interesovanje prema muzici, specijalno klasičnoj kao i prema muzičkim uređajima po čemu je bio poznat. Ostaće upamćen i kao ljubitelj amaterske fotografije, i pasionirani zaljubljenik u pisanu reč.

Iza sebe je ostavio sinove Predraga i Jovana, njihove supruge Vesnu i Mirjanu i unuke Aleksandra, Nikolu, Stefana i Milana.

Čačani koji žele da odaju počast dr Mihelu to mogu učiniti sutra ispred kapele čačanskog Gradskog groblja, u 10 sati kada će njegovi posmrtni ostaci krenuti put Beograda. Kremacija je zakazana za četvrtak u 11.45 na Novom groblju u Beogradu.

Srpski kamioni počeli prelazak ukrajinsko-rumunske granice kod Đakova

Srpski kamioni počeli prelazak ukrajinsko-rumunske granice kod Đakova

Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva Kolona srpskih kamiona koja je šest dana u Ukrajini bila blokirana na ukrajinsko-rumunskoj granici kod Đakova, danas popodne je krenula put Srbije. „U terminalu je bilo šest kamiona i oni su popodne prošli. Mi koji čekamo u koloni smo se po...
Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

ČAČAK – PTICE selice, koje su iz zimovnika u Africi još prošlog meseca počele da se vraćaju u naše krajeve, preživele su sneg i mrazeve. Za laste i rode tmperature ispod nule mogu biti pogubne zbog čega iz Udruženja „Sove na oprezu“ apeluju na građane da pomognu pticama....
UPRAVNI ODBOR CRVENOG KRSTA SRBIJE RASPUSTIO ORGANE CRVENOG KRSTA ČAČAK

UPRAVNI ODBOR CRVENOG KRSTA SRBIJE RASPUSTIO ORGANE CRVENOG KRSTA ČAČAK

ČAČAK – Upravni odbor Crvenog krsta Srbije doneo je odluku da raspusti Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor i komisije Crvenog krsta Čačak. Takođe, doneta je odluka i da se povlači saglasnost za imenovanje Biljane Davidović za sekretara Crvenog krsta Čačak.Organizacijom će do iz...