Hrvoje Škrabić – zamenik direktora JU „Park prirode Biokovo“

Posetili smo Park prirode Biokovo i proverili kako ova staklena naprava utiče na biodiverzitet tog zaštićenog područja, ali i na život lokalnog stanovništva. Kod suseda u Hrvvatskoj projektovanje i izgradnja vidikovca “Nebeska šetnica” na obroncima Biokova obavnjeni su u rekordno kratkom periodu. Za oko dve i po godine, koliko je trajalo prikupljanje saglasnosti, projektovanje i izgradnja, dobili su skajvok koji milionima evra puni budžet Javne ustanove “Park prirode Biokovo”. Komšije na Makarskoj rivijeri nijednog trenutka nisu imale dilemu da li im je ovakav turistički sadržaj potreban.

Ulaz u Park prirode Biokovo

  • Makarska je dugo godina bila destinacija iz koje se odlazilo recimo u Dubrovnik, Split, Brač, Mostar jer su gosti hteli nešto zanimljivo da dožive i vide…sada više nije tako jer je skajvok postao okonsica našeg turizma. Pre skajvoka imali smo dve agencije koje su organizovale izlete do Biokova, danas ih imamo 40. Sezona više nije samo leti, već tokom cele godine, uposleni su turoperateri, ugostitelji, vodiči…Ranijih godina su se tokom jeseni i zime restorani zatvarali, izdavanje smeštaja je bilo sporadično. Sve dok je skajvok otvoren za posete, ti turistički kapaciteti rade. ranije smo imali 50.000 posetilaca vidikovcu koji bi najčešće organizovano išli do vrha Sveti Jure na samom vrhu Biokova i u povratku bi obavezna stanica zaustavljanja bila Ravna Vlaška gde je i ranije bio vidikovac, tačnije na mestu sadašnjeg. Prošle godine smo ostvarili 200.000 poseta, ove i više, svi žele videti skajvok i pogled sa njega – izjavio je za Politiku geolog Hrvoje Škrabić, zamenik direktora PP Biokovo.
    On smatra da im skajvok koji je sagrađen 2021. osim što produžava turističku sezonu i upošljava stanovništvo i izvan letnje turističke sezone donosi i benefite, kakve oni nisu očekivali.
    Od nedavno se regija Biokovo-Imotska jezera nalaze na UNESCO-voj listi Globalnih geoparkova, što je treći takav upis u nas. Ovaj status jasno govori kakav je odnos upravnjača prema prirodi. Skajvok kao građevina u Parku prirode nije bio prepreka za nominaciju, naprotiv. Od članova komisije koji su nas posetili radi evaluacije smo dobijali savete i preporuke kako da budemo operativniji, odnosno kako da sprečimo gužve i redove koje smo doista kasnije i imali. Savetovali su nam da uvedemo prodaju ulaznica putem veb šopa, jer je to jedini način da u svakom trenutku možemo da kontrolišemo broj ljudi kako na cesti, tako i na samom skajvoku – objašnjava geolog Škrabić i dodaje da se očuvanje bogate prirodne i kulturne raznolikosti Centralne Dalmacije ne dovodi u pitanje, naročito s profitom koji im u tome pomaže.
    Prema rečima zaposlenih u PP Biokovo u najavi je izgradnja nove turističke atrakcije u regiji pod zaštitom UNESCO-a. Čim stignu neophodne saglasnosti i dozvole, gradiće se gondola koja bi trebalo da poveže centar Makarske i predeo Ravna Vlaška. U najavi je i izgradnja pristupnog puta skajvoku, jedine slabe tačke ovog kompleksa, jer se godinama čekalo da se izvrši izvlašćenje pojedinih privatnih parcela.

Projekat „Vidikovac u budućnost“ sufinansiran je iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.