Srbija uskoro dobija svoj prvi stakleni vidikovac, takozvani “skajvok”. Biće postavljen nedaleko od Čačka, u srcu živopisne Ovčarsko-kablarske klisure na jednom od vrhova planine Kablar. Tačnije na mestu gde se sada nalazi drvena platforma sa koje pogled pada na meandre Zapadne Morave, Ovčar, Šumadiju.
Metalna konstrukcija s gazištem i ogradom od stakla danas je u svetu jedna od najpoželjnijih destinacija za ljubitenje adrenalinskih turističkih zanimacija.
Međutim, inovacija u vidu novog turističkog sadržaja u Ovčarko-kablarskoj klisuti podelila je ovdašnju javnost. Dok investitori uveravaju da će se izgradnjom ove sprave Čačak pozicionirati na turističkoj mapi sveta kao jedna od 10 najpoželjnijih destinacija sa skajvok sadržajima, ekolozi upozoravaju da ćemo “zarad profita” izgubiti jedinstven biodiberzitet kakav Područje izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure inače ima. Dok se u Čačku još uvek traži adekvatan kanal komunikacije između graditelja i ekologa, susedi u Hrvatskoj milionima evra pune budžet od slične naprave koja se nalazi u području koje ima i veći stepen zaštite prirode nego srpski, koji još nije ni sagrađen.
Sam početak izgradnje pristupnih saobraćajnica ka budućoj senzaciji na Kablaru bio je praćen protestima nekolicine ekologa i aktivista. Oni su u saopštenjima izrazili neslaganje u vezi sa izgradnjom, a njihovo javno okupljanje je krenulo nedavno, uporedo s trasiranjem budućeg pristupnog puta ka brhu Kablara.
U Prostornom planu područja posebne namene Predela izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura” ne pominje se izgradnja objekta na vidikovcu, već samo ,,unapređenje turističko rekreativne infrastrukture, posebno vidikovca na Kablaru, poletišta za paraglajding na Ovčaru, realizacija potencijalne žičare Ovčar Banja – Kablar, uređenje i korišćenje koridora uskih pruga za biciklizam i rekreaciju, uređenje planinarskih i šetnih staza i dr. Prema tome, za vreme javne rasprave i uvida u navedeni dokument niko nije ni mogao da izrazi svoje mišljenje o gradnji ovog objekta jer njegova gradnja nije ni bila predviđena. Takođe smatramo da pri ,,unapređenju turističko rekreativne infrastruikture“ neizostavno moraju da se poštuju sva pravila koja važe za zaštićena područja – naveli su u saopštenju aktivisti Udruženja “Tribina Čačak” te da je, po njima, namera o gradnji staklenog objekta prvi put obelodanjena u martu 2022. godine.
Poslednje obraćanje javnosti članovi ovog pokreta su opremili sa još sedam tačaka putem kojih istuču da Ovčar Banji i kablarskim selima nedostaju nužnije infrastrukturne građevine, da izgradnja vidikovca ima političku konotaciju, te da se u ovoj investiciji štite interesi pojedinaca.

Projekat „Vidikovac u budućnost“ sufinansiran je iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.