Park prirode Biokovo skajvok „Nebeska šetnica“

Prilikom posete Parku prirode Biokovo do planinskog venca Ravna Vlaška odvezao nas je Mario Žigo, mladić čija porodica upravlja jednom od agencija za prevoz turista do “Nebeske šetnice”. Međutim, Mario nije običan vozač ni vodič.
Nedavno sam magistrirao građevinarstvo na Sveučilištu u Splitu, ali uporedo sa svojim zaposlenima radim tokom sezone i ovaj posao.

  • Skajvok je zaista velelepna građevina, za graditelje zahtevna i izazovna. Zanimljivo je da se kompletna konzolna konstrukcija koja se nadvija nad liticom u dužini poluprečnika od 12 merata, oslanja na svega dve tačke. Još sa predavanja na Sveučilištu znam da je skajvok građen najsavremenijim materijalima i građevinskim dostignućima koji danas u svetu postoje. To je bilo nužno zbog strukture stena. Znajući kako i čime je ova građevina stvorena, tvrdim da ne postoji nikakva opasnost po bezbednost posetilaca. Ograničenje od 30 osoba na staklenoj podlozi je samo da ne biste smetali jedni drugima dok se fotografišete – kaže mladi inženjer, Mario Žigo, ljubazni domaćin.

Mario Žigo – inženjer građevinsrstva, u sezoni radi u turizmu
Predelom izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure upravlja ovdašnja Tutistička organizacija Čačka. Direktor ove ustanove smatra da će izgradnja vidikovca na Kablaru biti izazov i za zaposlene.
Već sada imamo drastično uvećan broj poseta Ovčar Banji, među kojima je veliki broj stranaca. Zainteresovani su za posetu vrhu Kablara, Ovčara, Prirodnjačkom muzeju, manastirima. Od nas se očekuje da spremno dočekamo sve te posetioce, a to podrazumeva unapređenje kompetencija svih zaposlenih, pre svega u sferi komunikacije – kaže Vojin Jakovljević, direktor TOČ-a.

Projekat „Vidikovac u budućnost“ sufinansiran je iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prosledi komentar