NADEŽDA – NAJSJAJNIJA ZVEZDA SRPSKE KULTURE

okt 11, 2023 | Kultura | 0 Komentara

ČAČAK – POVODOM obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović u sredu je u Galeriji, u njenom rodnom gradu, otvorena izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“, autora prof. Dr Igora Borozana i prof.dr Lidije Merenik. Na dan rođenja velike srpske umetnice i humaniste, koju je UNESKO izabrao za ličnost 2023. godine, svečano je otvoren i novoizgrađeni amfitetatar na otvorenom ispred Galerije, i to izvođenjem monodrame „Nenapisana pisma“.

  • Posebno mi je drago što se otvaranje izložbe dešava u periodu u kome Čačak nosi titulu Prestonice kulture Srbije, što današnjem događaju daje dodatnu vrednost. Ova prestižna titula i bogati programi i sadržaji koji je prate, još jednom su pokazali da je grad na Moravi među najvitalnijim kulturnim središtima u zemlji i regionu – rekla je na ministarka kulture i potpredsednica Vlade Maja Gojković, kojoj je pripala čast da otvori izložbu. – To je postao dobrim delom i zbog toga što je iznedrio velikane srpske kulture, koji su svojim autentičnim umetničkim izrazom menjali njene ustaljene tokove, kao što je to činila Nadežda Petrović. Njena sveukupna ličnost jedna je od najsjajnijih zvezda u bogatom sazvežđu srpske istorije i kulture. Jedinstven slikarski dar upotpunila je posvećenim humanitarnim radom i istinskim patriotizmom, čime je u našem narodu zaslužila najveći stepen poštovanja. Životni i umetnički kredo Nadežde Petrović pravi su primer iskrenog rodoljublja, ispravnog shvatanja načela opšteg dobra i žrtvovanja pojedinca za svoj narod i zemlju.
    Ministarka je podsetila da je tokom ove godine u saradnji sa Galerijom Matice srpske održana izložba „Kolekcija kao ogledalo“, koja je okupila najveći broj posetilaca u istoriji Galerije „Nadežda Petrović“. Nedavno je u Arhivu grada otvorena izložba „Sloboda“, povodom 75 godina rada najpoznatije čačanske kompanije, održani su jubilarno 60. „Disovo proleće“ s brojnim književnim gostima iz cele Evrope, kao i koncerti klasične i popularne muzike sa više desetina hiljada posetilaca. Ona je naglasila da se projekat Prestonica kulture, titulu koju je prvi poneo Grad Čačak, odlično pokazao kao model decentralizacije kulture.
    Izložbu, koja je otvorena u slavu rođenja slavne slikarke, čini reprezentativan izbor iz opusa Nadežde Petrović, koji je podeljen u okviru hronoloških i tematskih celina kroz koje se može pratiti razvoj njenog slikarstva, kao i sve faze kroz koje je prošla u formiranju svog likovnog izraza. Izložena dela daju mogućnost sagledavanja Nadeždinih slikarskih ostvarenja s kojima je u srpskoj istoriji umetnosti zauzela mesto jednog od ključnih protagonista srpske moderne, ali i društvenog angažovanja, kojem je predano bila posvećena kao jedan od osnivača Kola srpskih sestara i kao dobrovoljna bolničarka za vreme balkanskih ratova.
    Na izložbi su zastupljena dela više muzeja i galerija u zemlji – Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije u Čačku, Spomen zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice Srpske u Novom Sadu.
    Gradonačelnik Čačka Milun todorović zahvalio se potpredsednici Vlade na svoj pruženoj pomoći u realizovanju svih programa u okviru dana Prestonice kulture, kao i na dosadašnjih izdvojenih 398 miliona dinara za razne infratsrukturne projekte i održavanje raznih programa.
  • IZLOŽBU prati i poseban program inkluzije za slepa i slabovida lica koji je realizovan u saradnji sa Tiflološkim muzejem iz Zagreba i Specijalnom bibliotekom za slepa i slabovida lica Republike Srpske. Ovaj program uključuje taktilne reprodukcije nekoliko slika Nadežde Petrović, legende na Brajevom pismu, ali i legende povezane sa zvučnim zapisom koje predstavljaju biografiju slikarke i Nadeždin spomenik koji je radio Ivan Meštrović, a koji se nalazi u Čačku.
 PRE svačanog otvanja izloižbe, potpredsednica Vlade obišla je ŽFK Borac, a u okviru obeležavanja Svetskog dana devojčica. Takođe, ministarka Gojković je posetila i mesto kraj Morave, gde je odnedavno postavljena skulptura Olge Jevrić, koja predstavlja prvu skulpturu na otvorenom čuvene srpske vajarke. 

V.ILIĆ

Otkazana akcija suzbijanja komaraca u Čačku

Otkazana akcija suzbijanja komaraca u Čačku

Za danas zakazana akcija suzbijanja odraslih formi komaraca zaprašivanjem iz vozila sa zemlje, jutros je, na inicijativu rukovodstva preduzeća „Visan“, otkazana. Prema najnovijim vremenskim prognozama, koje se u značajnoj meri razlikuju od onih objavljenih sredinom sedmice, za popodne se na p...